Enged a bankadóból a kormány?


"Nem zárja ki" Varga Mihály, hogy a devizahitelek kivezetése miatt  "a bankadó felülvizsgálata, átgondolása megtörténhessen, hiszen a bankoknak súlyos áldozatot kell majd hozni az ügyfelek kárpótlása érdekében". A nemzetgazdasági miniszter azonban azt is hozzátette: ennek nem most van itt az ideje, nem öntjük ki a fürdővízzel a gyereket is". Kiemelte: "a különadó nagyon fontos része volt a magyar gazdaság stabilizációjának, a közteherviselés új formájának megteremtésének, nem hiszem, hogy ebben az ügyben Brüsszel álláspontját kellene nekünk elfogadni"

Varga hétfőn az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió 180 perc című műsorában mindazonáltal megismételte, amit a Népszabadságnak már korábban mondott. Vagyis: a devizahiteleket még ebben az évben kivezetik a hazai pénzintézeti rendszerből, a pénteki törvénnyel a Kúria határozatának első részét vezették át a magyar jogrendszerbe, szeptemberben jöhet a következő lépés (az elszámolás), majd október-novemberben a forintosítás (legalábbis törvényi szinten).

Egyelőre még nem lehet pontosan megmondani, hogy mindez egy-egy ügyfélnél ez hány százalékos törlesztőrészlet-változással járhat, de abban biztos, hogy jelentősen csökkenni fognak a törlesztőrészletek - fogalmazott a miniszter.
Varga Mihály közölte: nem jó megoldás, amit a bankszövetség javasol, hogy tegyék kötelezővé az árfolyamgátat. Olyan megoldást kell alkalmazni, amelynél az ügyfél érzi - vagy a törlesztőrészletének csökkenésén, vagy a számlájára érkező összegen -, hogy tisztességes elszámolás történt, ennek a formáit kell kialakítani őszre.

A nemzetgazdasági tárca vezetője ugyanakkor hozzátette: a törvény rendezi azt is, hogy a bankok bírósághoz fordulhatnak, ha úgy gondolják, hogy tisztességesen jártak el. Azt azonban szerették volna elkerülni, hogy elhúzódjanak a perek, ezért szűk határidőket állapítottak meg, így várhatóan ezek az eljárások is lezárulnak október végére-november elejére.

Varga Mihály úgy fogalmazott: korainak tartja még azt a kérdést, hogy mekkora összeget jelentenek az intézkedések a bankoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.