Marcsika a cégpapírokat lobogtatta az ügyfeleknek

A Kun-Mediátor-károsultak szerint Marcsika azért tudta átverni a kisváros tanult krémjét is, mivel a jelenlegi törvényeknek köszönhetően legális, ám megtévesztő tartalmú cégpapírokat tudott felmutatni, a piacfelügyeleti hatóságoknak és a cég bankjának pedig egy évtizeden át sem tűnt fel, hogy milliárdok vándorolgattak a papíron néhány tízmilliós forgalmú utazási iroda számláján. A károsultak most törvénymódosításokat kérnek a kormánytól.
Orbán Viktornak, Áder Jánosnak és a parlamenti frakciók vezetőinek címzett nyílt levelet adott át a miniszterelnökség képviselőjének a karcagi Kun-Mediátor Kft. károsultjainak egy részét tömörítő csoport. A Dobrossy István debreceni ügyvéd és Balog Zoltán, a karcagi Kun-Mediátor-károsultak csoport vezetője által aláírt levélben arra kérték a törvényhozókat, hogy a Kun-Mediátor-ügy tanulságai nyomán szigorítsanak a cégnyilvánosságot, a piacfelügyeleti hatósági felelősséget és a hitelintézeteket szabályozó törvényeken.

Ugyanakkor Dobrossy István arra is emlékeztetett: nemrég Orbán Viktor miniszterelnök az Echo Tv-ben azt mondta: a Kun-Mediátor ügyfeleit sem szabad magára hagyni. Az ügyvéd és a károsultak abban reménykednek, hogy valamilyen közösségi forrásból sikerül kártalanítani a karcagi brókerbotrányként elhíresült csalás áldozatait. Jelenleg 500 körülire teszik a károsultak számát, ám az ügyvéd és Balog Zoltán is úgy vélte, hogy a nemrég lefoglalt ügyfélnyilvántartásokból úgy fest, rövidesen már 800-1000 körüli lesz a kárt szenvedettek száma. Úgy tudni, hogy a becsapott betétesek átlagosan 5-20 millió forintja ragadt bent Marcsikánál. 
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság
  
„Eddig azt állapítottuk meg, hogy egy nagyon jól felépített csalásról volt szó: messze nem csak a pénzügyi kérdésekben műveletlen embereket ültettek fel: ügyvédek, mérnökök is jókora összegeket buktak Marcsikával.” Dobrossy István úgy véli, hogy a korábban bankban is dolgozó Marcsika lehengerlő fellépése mellett a hazai jogszabályi hiányosságok és a hatósági kontroll gyengesége is komoly szerepet játszott.

– Marcsika rendre a Kun-Mediátor cégpapírjait lobogtatta az ügyfeleinek, ahol a tevékenységi körök között szerepelt az „értékpapír- árutőzsdei ügynöki tevékenység”, illetve más hasonló pénzügyi tevékenység, amiből a jogban járatlan ügyfelek arra következtethettek, hogy a Kun-Mediátor jogosult a pénzük kezelésére. (Valójában a cégpapírokba mindenki olyan tevékenységi kört vesz fel, amilyent akar, függetlenül attól, hogy arra van-e hatósági engedélye vagy sem.) Dobrossy szerint fontos lenne visszatérni a 90-es évek gyakorlatához, és ilyen esetben a cégpapírokban is pontosan meghatározni, hogy ténylegesen milyen tevékenységet végezhet az adott vállalkozás. 

A Kun-Mediátor-károsultak szerint a pénzintézetek felelőssége is felmerül az ügyben. 2002 óta folyt a betétgyűjtögető tevékenység a Kun-Mediátornál, azóta milliárdos összegek vándoroltak a cég számláin, így Dobrossy István úgy tudja, hogy csak 2015-ben első három hónapjában közel 1 milliárd forint volt a cég számlaforgalma. Az ügyvéd igen furcsának tartja, hogy az elvileg a pénzmosási tevékenység megakadályozásán is hivatalból szigorúan őrködő banki ügyintézőknek valahogy nem tűnt fel, hogy egy mérleg szerint 60-70 milliós árbevételű cégnek összességében milliárdos számlaforgalma van, de volt, hogy az egyes átutalások összege elérhette a 100 millió forintot, illetve rendszeresen vettek fel 4-5 millió forintos összegeket készpénzben a cég számlájáról.

Hasonlóan furcsa, hogy Marcsika tevékenysége 2002 óta egy kisvárosban zajlott, a helyi hatóságoknak tudniuk kellett, hogy az emberek a bank helyett Marcsikához viszik a pénzüket. Ha a hatóságok korábban megvizsgálják a céget, úgy végül a jelenleg ismeretlen helyen, feltételezhetően külföldön bujkáló Marcsika nem tudott volna a károsultak milliárdjaival távozni. Arra a kérdésre, hogy a helyi önkormányzatnál tudhattak-e Marcsikáról, a károsultak képviselői csak annyit mondtak: erről a karcagi polgármesteri hivatalt kellene megkérdezni.  
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.