galéria megtekintése

Marcsika, a világbankár

11 komment


Doros Judit Karcag

Fórumot tartottak a karcagi Kun-Mediátor-ügy károsultjainak, akiket nem biztatnak azzal, hogy viszontlátják a pénzüket. Volt, aki mindenét elveszítette azzal, hogy az illegális pénzügyi tevékenységet, azaz piramisjátékot űző utazási iroda tönkrement. Karcagon nem csupán a kétségbeesettek gyülekeztek, feltűnt Gyurcsány Ferenc is.

– Sokan megüthetik még a bokájukat, ha kiderül: adózatlan jövedelmet fialtattak a karcagi Kun-Mediátor utazási irodánál – mondja egy középkorú férfi nem messze a városházától, ahol a károsultak fóruma előtt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Vadai Ágnes képviselő tartott rövid politikai gyűlést. Villámgyorsan megjelentek az ellentüntetők is, akik azt hangoztatták: a város fideszes vezetői, valamint két miniszterük, Varga Mihály és Fazekas Sándor semmiről sem tehetnek, Karcag pedig a „Marcsika-ügy" ellenére is töretlenül fejlődik.

Az ügyvéd figyelmeztetett: alig van pénz a Kun-Mediátor számláin. Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az utazási irodába betett pénzekkel kapcsolatban további óvatosságra intette a károsultakat a tegnapi lakossági tájékoztatón Dobrossy István, gazdasági ügyekkel foglalkozó debreceni ügyvéd is, aki azt közölte: a Kun-Mediátor Kft. hivatalos számláin nagyon kevés pénz van, s a cégnek igazából nincs értékelhető vagyona.

 

Elképzelhető, hogy a hosszú évek során befizetett pénzek egy részét a cég vezetője hozam vagy tőke formájában kifizette az újabb és újabb belépőknek, így lehettek szerencsések, akik jól jártak, a piramis alján lévők azonban most futhatnak a pénzük után.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon folyamatosan várják a feljelentéseket, hisz a szerződéskötéskor lehetett egy-egy „eldobott szó”, amely utalhat arra, milyen vagyontárgyakban lehet esetleg még pénz.

Imádkozhatnak pénzükért a károsultak
Imádkozhatnak pénzükért a károsultak
Teknős Miklós / Népszabadság

Az ügyvéd figyelmeztette a jelenlévőket: a rendőrségi eljárásban, s később egy esetleges adóhatósági vizsgálatnál igazolni kell az utazási irodához befizetett, vagy a bankszámlájukra átutalt pénzek eredetét, s azt, adózott jövedelemről van szó. Ellenkező esetben amellett, hogy elbukták a pénzüket, még egy kellemetlen tizenkilenc-húsz kérdésből álló vagyonosodási vizsgálatra, s bírságra is számíthatnak a károsultak.

Kovács Sándor fideszes megyei közgyűlési elnök Gyurcsány Ferenccel beszélget Karcag főtéren
Kovács Sándor fideszes megyei közgyűlési elnök Gyurcsány Ferenccel beszélget Karcag főtéren
Mészáros János / MTI

Dobrossy István közölte: senkit sem biztat azzal, hogy visszakapja a pénzét, hiszen itt csalásról és sikkasztásról beszélhetünk, ami bűncselekmény. A kisbefektetőket tudatosan tévesztették meg: a cégkivonaton ugyan ott a brókertevékenység, ez azonban önmagában nem jogosít a tevékenység folytatására – erre külön szakhatósági engedély kell. Épp ezért olyan jogszabály-módosítást kezdeményeznek – tette hozzá –, amely szakhatósági engedélyhez kötné a tevékenységi körök bejegyzését.

Megtévesztő volt az is, hogy a Kun-Mediátor a szerződéseken szerepeltetett egy bizonyos PSZÁF-számot, ez azonban csak pénzváltási és bankügynöki tevékenységre jogosította, betétgyűjtésre nem. De csapdába csalhatott sokakat az is, hogy Dobrainé különféle dokumentumokban idegen nyelvi kifejezéssel „világbankárként” aposztrofálta magát.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Az ügyvéd bejelentette: a lakossági fórum napján a cég másik tagja, „Marcsika veje”, Kemecsi László felhívta őt, és megerősítette, hogy Magyarországon van, a rendőrség már kihallgatta, együttműködik a hatóságokkal.

– Azt kértem tőle, segítsen megtalálni a cégen kívüli vagyoni forrásokat, ha vannak ilyenek. Ő nem menekült el az országból. A károsultak haragjától fél. Annak ellenére is, hogy állítása szerint nem érintett az ügyben

– mondta Dobrossy István.

– Dobrainé lányai hazajöttek Dél-Amerikából? – kérdezte az egyik helybéli. Egy idősebb nő elcsukló hangon közölte: epilepsziás, minden pénzét „Marcsikára” bízta, s most nem maradt más választása, mint hogy bevegye az összes maradék gyógyszerét, „és kész, vége”.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Volt, aki eladta a saját házát, mert kiszámolta, hogy a betéti kamatokból tud bérelni egy lakást, s akkor gyarapítja a tőkéjét. Az ügyvéd azt tanácsolta, fogjanak össze a helybéliek, s ne engedjék el egymás kezét, mert a végsőkig elkeseredett emberek nagyon sokszor nem látnak a bajból kiutat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.