Orbán így csökkentené tovább a rezsit

Orbán Viktor tervei szerint hamarosan megalakul az Első Magyar Közszolgáltató Vállalat, amely a multikkal szemben nem zsigereli ki a lakosságot és jelentősen csökkenti az árakat.

– Nem sokára lesz Magyarországon egy új vállalat, amit mi csak úgy hívunk, hogy "Első Magyar Közszolgáltató Vállalat", aminek az lesz a dolga, hogy úgy adjon az embereknek energiát (háztartásoknak és a vállalkozásoknak is), hogy nem akar ezzel profitra szert tenni. Ezzel szeretnénk – a harmadik rezsicsökkentés után – egy újabb komoly árzuhanást elérni – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök a pécsi pecsma.hu-nak adott interjúban.

Szavai szerint nem volt ellenükre, ami 2009-ben Pécsen a vízművel történt (a fideszes helyhatóság egyszerűen elfoglalta a vízmű épületét, amiért később hárommilliárdos kártérítést fizetett helyettük az állam), de ők - úgymond a kommunistákkal szemben - nem államosítanak, hanem mindenkivel igyekszenek megegyezni és tisztességesen elszámolni.

Az elmúlt négy évben "itt a vízművel indítottunk", de gáztárolókat vettek vissza, kivásárolták az oroszokat a Molból, visszavették a Fradit az angoloktól stb. Szavai szerint ott, ahol azt gondolták, hogy valami tönkremegy, ha a külföldiek kezében marad, akkor beavatkoztak, és hogyha úgy látták, hogy ugyan nem menne tönkre, de jobb ha a köz kezében van, tehát közvagyonhoz tartozik, ott közbeléptek.

A kormányfő a rezsicsökkentést a dunai árvíz kivédéséhez hasonlította, amire az elmúlt 4 évből a legbüszkébb. Mindkét esetben volt egy olyan érzése, hogy ez nem fog sikerülni, mert olyan erők jöttek szembe, hogy nehéz is volt elhinni, hogy képesek lesznek megtartani a vizet vagy ellenállni a nemzetközi támadásoknak. Azért sikerülhetett, mert egységben voltunk - szögezte le. Az elmúlt négy év eredményei csak azért sikerülhettek, mert a magyarok összefogtak és egységesek voltak - ismételte meg a néhány hete központinak számító üzenetet.

Noha az Egységes Közszolgáltató Vállalatról szokás szerint szakmai információ nem lelhető fel, nem kétséges, hogy a kormány berkeiben valóban fontolgathatnak ilyen terveket. Az év végi megegyezés értelmében az állami MVM 41 milliárdos költségvetési kölcsönből megvásárolja a Főgáz 49 százalékát a német RWE-től – a fennmaradó 51 százalék eddig is a fővárosi önkormányzat kezében volt –, illetve tárgyalások indulnak az MVM és az E.ON között a német befektető lakossági gáz- és áramfogyasztókat kiszolgáló cégeinek megvásárlásáról. (Az áramhálózatok megmaradnának az E.ON tulajdonában.)

Az állam tehát az elmúlt négy év során egyetlen lakossági energiaszolgáltató felett sem szerezte meg az irányítást (a Főgázé eddig is nála volt). A gáz- és áramszektorban továbbra is külföldi tulajdonú társaságok állnak kapcsolatban a lakossággal. (A távhőpiac mindig is önkormányzati volt – így ott a kormány bírálata még kevéssé érthető –, a túlnyomórészt szintén önkormányzati vízszolgáltatásból és a hulladékszállításból pedig folyamatosan vonulnak ki az eddig is kisebbségben lévő külföldi befektetők.) Az elmúlt négy év során energiarészvényvásárlásra költött több mint ezermilliárdos összeget nagyrészt olyan vállalatok kisebbségi vagy többségi részesedésére költötték el, amelyek nem állnak közvetlen kapcsolatban a lakossággal.

A rezsicsökkentés elleni, csakis egységes nemzeti ellenállással legyőzhető "erők" mibenléte az általános politikai megbélyegzéseken túl továbbra sem ismert. Az EU nem áremelést, hanem versenyárakat akar, de nem túl erélyesen. A baloldali ellenzék politikusai különböző nyilatkozatokat tesznek, de a Fidesz-közeli és közszolgálati média által sulykolt üzenet ellenére sosem helyezték kilátásba a rezsicsökkentés eltörlését, hanem elsősorban az energiatakarékosságra összpontosítanának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.