Pécs visszafoglalta a vízművet a franciáktól

A pécsi önkormányzat hétfőn biztonsági őrökkel elfoglalta a Pécsi Vízmű Zrt. székházát, s nem engedte be a cég vezetőit a részvénytársaság központjába. Pécs vissza akarja vásárolni a vízmű kisebbségi részvénycsomagját a francia Suez-csoporttól, s a város azért foglalta el a székházat, mert a megállapodás megszületéséig is birtokon belül akar lenni.

Meglepő fordulattal folytatódott a Pécsi Vízmű két tulajdonosának vitája. Mint arról írtunk, a baranyai megyeszékhely ki akarja vásárolni a Pécsi Vízműből a kisebbségi tulajdonost, a francia Suez-csoportot.

A város még 1995-ben - Páva Zsolt előző polgármesteri ciklusa alatt - 330 millió forintért adta el a Suez jogelődjének a vízmű 48 százalékát, egyúttal a kisebbségi tulajdonos megkapta a jogot a cég irányítására.

Az elmúlt években megromlott a viszony a tulajdonosok között. A város irányítói nehezményezték, hogy a Suez - szerintük - túl sok pénzt szipkáz ki a cégből, ráadásul a pécsi közgyűlés számára a vízmű vezetősége nem enged belelátást a cég 17 leányvállalatának gazdálkodásába. A fentiek miatt a pécsi képviselő-testület a múlt hónap elején úgy döntött, hogy szeptember 30-val felmondja az üzemelési szerződést a vízművel, és visszavásárolja a kisebbségi részvénycsomagot a Sueztől.

A történet újabb fejleménye volt a vízmű épületének hétfői elfoglalása. Ez úgy zajlott, hogy hajnalban Szabó Iván ügyvéd az önkormányzat nevében megjelent húsz biztonsági őrrel a vízműnél, és bejelentette, hogy a város vízművagyonát mostantól az önkormányzat tulajdonában lévő Tettye Forrásház Zrt. üzemelteti.

A vízmű biztonsági szolgálata kihívta a rendőrséget, ám a járőr nem lépett közbe, mivel úgy vélte, a bíróság dolga eldönteni, hogy a Tettye Zrt. jogosan veszi-e birtokba a házat. Ezt követően a vízmű őrei elhagyták az épületet, s a Tettye biztonsági emberei vigyázták a bejáratot.

A reggeli munkakezdéskor az épület átvételét irányító ügyvéd a vízmű 13 vezetőjét nem engedte be a házba, öt dolgozót szabadságra küldtek, a többi alkalmazott azonban felvehette a munkát. Nekik Páva Zsolt, Pécs polgármestere munkásgyűlést tartott.

Páva a gyűlést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Suez az elmúlt hetekben nem adott érdemi választ az önkormányzat ajánlatára, ezért a város irányítói úgy határoztak, biztonsági emberekkel birtokba veszik az önkormányzat vízművagyonát. Hozzátette: telefonos felmérés alapján a helybéliek 93 százaléka támogatja, hogy az önkormányzat vegye a saját kezébe Pécs vízszolgáltatását.

A polgármester azt reméli, hogy a saját cégnek köszönhetően olcsóbb lesz majd a víz Pécsett, hisz jelenleg a megyei jogú városok között a harmadik legdrágább a pécsi víz. A tájékoztatón részt vevő Szabó Ivántól megtudtuk, hogy a Tettye Zrt. a vízmű 340 dolgozóját változatlan feltételekkel átveszi, öt alkalmazott sorsáról még gondolkoznak, a be nem engedett vezetők munkájára viszont nem tartanak igényt. Páva Zsolt nem cáfolta azt az információnkat, hogy a volt vezetőkben - mivel a Suezhez kötődnek - a város nem bízik meg.

A Pécsi Vízmű vezetői megdöbbenve reagáltak a reggeli eseményekre. Kamarás Judit kereskedelmi igazgató önkényes birtokbavételnek minősítette a város lépését. Ugyanígy foglalt állást Csorba Zoltán, a vízmű igazgatóságának Suez által delegált tagja.

Pécs irányítói szerint az üzemelési szerződés egyoldalú felmondására Pécsnek - a Suezzel kötött megállapodás alapján - joga volt. Az viszont nem kérdés, hogy a felmondás okán a franciák kártérítésre tarthatnak igényt. Ez, illetve a részvények kivásárlása a közgyűlés szerint 1,3 milliárd forintjába kerül a városnak. A Suez-csoport viszont legalább hárommilliárdra számít.

Az ügyben egy budapesti és egy bécsi választott bíróság ítélkezik. Akármekkora is lesz a kivásárlás végösszege, az évi 40 milliárd forintból gazdálkodó, 33 milliárdos hiteltől görnyedő Pécsnek nagy teher lesz a Suez kártalanítása. Pécsnek azonban önbizalmat ad, hogy a város az egyik cégéből, a kommunális hulladékszállítással foglalkozó Biokomból 2004-ben kivásárolták az - ugyancsak francia - kisebbségi tulajdonost, és az az üzlet sikeres volt. A Biokom 49 százalékát 750 millióért vásárolta vissza a város, s ez a pénz kifizethető volt a cég hároméves nyereségéből. Ma a 300 települést kiszolgáló Biokom értéke hatmilliárd forint.

A Suez kivásárlása aligha oldható meg hasonló módon, az idén hatmilliárdos árbevételre számító vízmű nyeresége 250-350 millió között mozgott. Ennek ellenére a városi közgyűlés úgyszólván egységes a kivásárlás dolgában. Korábban az MSZP irányította a testületet, Páva Zsolt májusi megválasztásával a Fidesz került többségbe, ám a közgyűlés mindkét oldala meg akar válni a Sueztől.

Az MSZP egyetért, de egyeztetést akar

Sok a kérdőjel a pécsi vízmű körül kialakult helyzettel kapcsolatban, ezért egyeztetést szorgalmaz a városi MSZP - közölte Tóth Bertalan, a szocialisták frakcióvezetője. -Támogattuk azt a döntést, amelynek alapján megalakult a Tettye Forrásház Zrt. a Pécsi Vízmű Zrt.-vel szemben, ám azóta számos kérdés, jogi vita merült fel az ügy kapcsán - közölte. Mint mondta: a tisztán látás véget szerda reggel 9 órára a gazdasági bizottsággal együtt rendkívüli önkormányzati ülést kezdeményeztek, melyen reményeik szerint választ kapnak kérdéseikre Páva Zsolt (Fidesz) polgármestertől, Szabó Iván ügyvédtől, valamint a Tettye Forrásház Zrt. vezérigazgatójától, Winkler Tamástól.

Páva Zsolt hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: törvényes volt a Pécsi Vízmű birtokbavétele. - Nem ingyen akarunk mi más tulajdonából egy darabot elvenni, ennek megvan az ára, amelyről remélhetőleg hamarosan meg tudunk állapodni. Ha nem, akkor majd a bíróság fog erről rendelkezni - jelentette ki. Mint mondta: azért volt sürgős a birtokbavétel, mert jogellenes állapot állt fenn október elseje óta. Akkor hozta meg az önkormányzat azt a döntést, hogy a jövőben a Tettye Forrásház Zrt. a vízszolgáltatásra jogosult cég. A kisebbségi tulajdonos azonban többszöri kérésre sem járult hozzá, hogy az új zrt. szolgáltatni tudjon. - A Pécsi Vízmű Zrt. pedig jogilag nem szűnt meg, de nincs üzemeltetési joga - tette hozzá.

A franciák a jegyzőhöz fordulnak

- Jogellenes, abszurd és erőszakos cselekedet, amit hétfőn a pécsi önkormányzat véghez vitt a pécsi vízmű kapcsán. A cég visszautasítja a lépést és ezt a magatartást, amely nem birtokba vétel, hanem birtokháborítás - jelentette ki Csorba Zoltán, a Pécsi Vízmű Zrt. kisebbségi, francia tulajdonosának magyar anyacége, a Suez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. - Felszólítjuk az önkormányzatot, hogy haladéktalanul állítsa vissza az eredeti állapotot.

A várható jogi lépések kapcsán megjegyezte: elsőként Pécs jegyzőjéhez fordulnak a birtokháborítás miatt, a továbbiakról még nem döntött a cég.

 

	
Pécs, 2009. október 5.Munkásgyûlésre mennek dolgozók a Pécsi Vízmû Zrt. irodaházába, miután biztonsági emberekkel kizáratta a Pécsi Vízmû Zrt. vezetõségét reggel a helyi önkormányzat az épületbõl. Az õrzõ-védõ cég emberei lezárták a cég bejáratát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.