Az állam átvállalja Pécs 3 milliárdos 'vízmű-sarát'

Megegyezett Pécs önkormányzata és a párizsi székhelyű Suez-csoport a három és fél éve tartó vízmű-vitában. Eszerint a franciák 3 milliárd forintot kapnak azért, hogy visszaadják a városnak a Pécsi Vízmű Zrt.-ben birtokolt, 48 százalékos részvénycsomagjukat. A pénz kifizetését az állam átvállalja. A pécsi közgyűlés szocialista frakciója szándékos károkozással vádolja a város fideszes vezetőit.

Ismert, hogy a baranyai megyeszékhely tulajdonában lévő Pécsi Vízmű Zrt.-ben (PV) a Suez-csoporté a kisebbségi részvénycsomag. A fideszes városvezetés 2009 szeptemberében szakítani akart kisebbségi partnerével, mivel úgy látta, hogy a Suez által irányított PV drágán szolgáltat, és „talicskával tolja” ki a hasznot a cégből. A Suez azonban meg akarta őrizni tulajdonrészét, ezért a város egy másik vállalkozására, a Tettye Zrt.-re bízta a vízszolgáltatást, s az utóbbi cég elfoglalta a PV telephelyeit.

Páva Zsolt fogadja Orbán Viktort a pécsi városházán 2013. április 25-én
Pécs, 2013. április 25. Páva Zsolt polgármester (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a pécsi városházán 2013. április 25-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A város és a Suez nem tudott megegyezni arról, hogy mekkora kártérítés jár a franciáknak, ezért ennek megállapítására egy bécsi választott bírósághoz fordultak a tulajdonostársak. A kártérítés a részvényekért járt, illetve azért, hogy Pécs a 25 éves szolgáltatási szerződés lejárta előtt 11 esztendővel mondta fel a kontraktust, s így a Suez elveszítette az erre az időre várható nyereségét. A város vezetői legfeljebb másfél-két milliárdos igényt láttak indokoltnak, a Suez viszont – kamatokkal együtt – mintegy 10 milliárd forintot követelt.

Pénteken rendkívüli közgyűlést tartott Pécs városa, s az már korábban kiszivárgott, hogy a zárt ülésen a vízmű-vita lezárásáról lesz szó. Az ülésről pár perc után távoztak az MSZP képviselői, majd a párt frakcióvezetője, Tóth Bertalan sajtótájékoztatót tartott. Tóth elmondta, hogy a kártalanítási szerződés részleteit – a Suez kérésére – a város tíz évre titkosítani akarja, s ebbe az MSZP nem megy bele, ezért pert indít a kontraktus nyilvánosságra hozásáért. Egyébként a Suez és a város tárgyalódelegációja peren kívül megegyezett, s a franciák 3 milliárd forintnak megfelelő euróért adják át Pécsnek vízműrészvényeiket. Ezt az ajánlatot a fideszes többségű közgyűlés elfogadta.

Tóth Bertalan viszont – várhatóan – feljelentést tesz a város fideszes vezetői ellen szándékos károkozásért. Ezt azért teszi, mert amikor a közgyűlés 2009-ben megszavazta a Suez kivásárlását, akkor azt annak hatására tették a városatyák, hogy Pécs fideszes vezetői 1,3 milliárd forint kártérítést láttak reálisnak. Ezt pedig kigazdálkodhatónak vélték a pécsi vízszolgáltatás 4-6 éves nyereségéből. A valóság azonban az, hogy a vízszolgáltatást átvevő Tettye hasznából 30 év alatt se tudná kifizetni a város a franciák követelését.

Más kérdés, hogy a követelést nem is a városnak kell kifizetnie, mivel azt az állam átvállalja. Ettől még az adófizetőket kár éri, mondta Tóth Bertalan, így a károkozás egyértelmű.

Az, hogy az állam átvállalja Pécs vízmű-sarát, nem meglepő, hisz a város fideszes irányítóit – vélhetően – a párt országos vezetése bátorította fel arra, hogy szakítsanak a Suezzel. A 2010-es választás előtt a Fidesz már meghirdette azt a programot, aminek lényege, hogy a közszolgáltató cégekből meg kell próbálni kiszorítani-kivásárolni a magántőkét. Így Pécs egyfajta próbaterepe volt a Fidesz visszaállamosító gazdaságpolitikájának. Ezt sok választó támogatta is, igaz, a Fidesz sosem beszélt arról, hogy a visszaállamosítás mekkora költségeket ró a központi költségvetésre.

Jelképes, 1 eurós összegért visszavásárolta a francia Suez Environnement vállalatcsoporttól a helyi vízművet Pécs önkormányzata; a pénteki megállapodás értelmében a városnak a korábban követelt 10 milliárd forint helyett 3 milliárd forint kompenzációt kell fizetnie - jelentette be Páva Zsolt polgármester Budapesten tartott sajtótájékoztatóján nem sokkal az után, hogy aláírták a dokumentumot.

A városvezető a sajtótájékoztató után az MTI Hírcentrum kérdésére azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Pécsen járt és megállapodtak abban, hogy a kormány ezt az összeget biztosítja az önkormányzat számára. Ez szavai szerint azt jelenti, hogy a város még a közvetlen terhektől is megszabadul. Jelezte, a megállapodás szerint az önkormányzatnak július 10-éig kell a kompenzációt kifizetnie. Páva Zsolt szerint a franciákkal kötött megállapodással sikerült európai módon, békében pontot tenni az évek óta húzódó ügy végére. Jelezte azt is: a szerződés délután 4 óra óta nyilvános, és azt az önkormányzat honlapján is közzéteszik.

Páva azt állította, hogy az önkormányzat a megállapodással jól járt, hiszen a 3 milliárd forintos kompenzálással szemben az elmúlt 3 és fél évben megtakarítottak a pécsi polgároknak 2,9 milliárd forintot, azaz ennyivel fizettek kevesebbet a szolgáltatásért. Hozzátette: ez idő alatt az új szolgáltatónak, a Tettye forrásháznak közel 500 millió forintos nyeresége volt.
Páva Zsolt kérdésre tagadta, hogy korábban döntés született volna arról, hogy 1,3 milliárd forintot lehetne az ügyletre kifizetni. "Ez egy bedobott szám, ezt valaki kitalálta valamilyen fiktív alapon, (...) de ez semmiféle alappal nem rendelkezik, vélekedések voltak (...), a Suez 10 milliárdra perelt bennünket" - fogalmazott, és emlékeztetett arra is, hogy ő korábban azt mondta, legfeljebb 5 milliárd forint, ameddig a város el tud menni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.