Így játssza ki a versenyhivatalt a kormány

"Nemzetstratégiai jelentőségű összefonódás" - így nevezik hivatalosan a Főgáz államosítását.

Nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány a Fővárosi Gázművek fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő részesedésének az állam javára történő megszerzését - az erről szóló kormányrendelet csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint a kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti, hogy az állam nevében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő megszerzi a Fővárosi Gázművek Zrt.-nek a fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő 50 százalékos részesedését, plusz egy „A" sorozatú részvényt, valamint további egy „B" sorozatú részvényt.

A nemzetstratégiai jelentőségűnek minősített összefonódáshoz nem kell a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét kérni. (Az ügyletről korábban itt írtunk.)

A Fővárosi Gázművek kisebbségi részesedését, 49,83 százaléknyi tulajdoni hányadot már megvásárolta az állami tulajdonú MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az év elején az RWE Gas International N.V.-től. Ezt az összefonódást a kormány akkor szintén nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, azzal indokolva, hogy a fogyasztók megfizethető energiaellátása a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott célkitűzésnek megfelelően kizárólag az állami szerepvállalás megerősítésével, azon belül jelentős piaci részesedéssel rendelkező földgázpiaci társaságokban társasági részesedés megszerzésével érhető el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.