A főváros Főgáz-csomagja is az MVM-é lesz

Az állami MVM - alighanem kizárólag költségvetési pénzből - megvásárolja a Főgáz többségi csomagját a fővárosi önkormányzattól. A gázszolgáltató kisebbségi részesedését a német RWE-től veszik meg, szintén kizárólag adófizetői forrásokra támaszkodva.
A kormány egyetért azzal, hogy az MVM megvásárolja a Főgáz 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedését a Fővárosi Önkormányzattól - derül ki a Magyar Közlöny mai számából. A kormányhatározat szerint a vételár meghatározásánál „a szokásos” értékelési módszer az irányadó. „Az MVM forrásain felül szükséges forrásokat” a költségvetés állja.

Ez a megfogalmazás kissé megszépítő. Az állami MVM-nek ugyanis az utóbbi idők során már egyáltalán nem volt saját pénze a kormány által kezdeményezett újabb és újabb energiacégfelvásárlásokra. Az állami áram- és gázcsoport a fővárosi gázszolgáltató kisebbségi pakettjét szintén teljes egészében anyavállalata, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 41 milliárdos kölcsönéből veszi meg a német RWE-től. A Fővárosi Önkormányzat a témában holnap tart ülést.
 
Lapunknak korábban szakértők úgy vélték, hogy az MVM felvásárlásaira átutalt, immár a százmilliárd felett járó költségvetési források bizonyosan ugyanennyivel növelik az államadósságot.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.