Hiányosságok az Orangeways Tolna megyei buszainál

Több közlekedésbiztonsági hiányosságot talált a Gemenc Volán Zrt. egy 2010. augusztusi ellenőrzés során az Orangeways Zrt. által üzemeltetett Tolna megyei autóbuszoknál. Az Orangeways tájékoztatása szerint a hibák kijavítása folyamatban van.

Az Autóbusz-közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (AKSZSZ) által az MTI-hez eljuttatott, szeptember 3-án kelt levél szerint néhány jármű esetében olyan súlyos közlekedésbiztonsági hiányosságokat - gyenge fékhatást, kikopott fékkulcsokat, túlméretre szabályozott fékdobokat - találtak, hogy az autóbuszt csak azonnali javítás után engedték ki a forgalomba. Több busznál pedig olyan meghibásodást tapasztaltak, amelyek nem jelentettek azonnali veszélyt, de veszélyessé válhatnak, és sürgős javítást igényelnek.

Az ellenőrzésen 39 autóbusz közül kettőt közúti közlekedésre alkalmatlannak minősítettek. Az Orangeways dombóvári üzemvezetőjének írt levélben a Gemenc Volán a sürgős javításokra szeptember 15-i, a további hibák kijavítására szeptember 30-i határidőt adott.

Dobi István, az AKSZSZ elnöke az MTI-nek elmondta: pénteken a közlekedési felügyeletnek jelezte az autóbuszokkal kapcsolatos közlekedésbiztonsági aggályokat. Varga Péter, az Orangeways Zrt. kommunikációs képviselője Bózsik András stratégiai igazgató válaszát tolmácsolva az MTI érdeklődésére közölte: az autóbuszok műszaki állapotának felmérése és az észlelt hibák kijavítása folyamatosan zajlik, azt az Orangeways megbízásából a Gemenc Volán autóbusz-javító szervizében végzik.

"Amennyiben közlekedésre alkalmatlannak minősülne egy jármű, az eleve nem kerülhet közúti forgalomba" - hangsúlyozza az Orangeways Zrt. A cég közlésében az áll: közlekedésbiztonsági szempontból veszélyes hibákat nem tárt fel a vizsgálat szeptember elején sem.

Bózsik András minden alapot nélkülözőnek nevezte a "szakszervezeti szövetség vádaskodását". "Számtalan dokumentummal vagyunk képesek bizonyítani, hogy az alvállalkozói időszak során az átvett buszflotta állapota műszakilag magasabb színvonalúvá vált" - szögezte le. A zrt. feltételezi, hogy a szakszervezet célja hangulatkeltés és az Orangeways jó hírének megsértése, ezért vizsgálják jogi eljárás lehetőségét - írta válaszában az Orangeways.

Amrein Károly, a Gemenc Volán Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: most ellenőrzik azt, hogy az Orangeways elvégezte-e az autóbuszokon előírt javításokat. Hozzátette: fél évenként megvizsgálják a járművek állapotát, és a dombóvári járatokat szúrópróbaszerűen a szekszárdi kiállásoknál is ellenőrzik. A két, közúti fogalomra alkalmatlan autóbusszal kapcsolatban azt mondta: azok éppen műszaki vizsga előtt álltak.

Amrein Károly úgy vélte: az augusztusi ellenőrzés nem ad okot aggodalomra vagy olyan következtetésre, mint amilyet a szakszervezet levont belőle. Az Orangeways Zrt. 2009. július 1-jétől a Gemenc Volán alvállalkozójaként működteti a dombóvári helyi és a Dombóvár-Tamási helyközi közlekedést; a két cég szerződése 2012. december 31-ig szól.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.