Észak-Alföld is lemerítette kazáncserekeretét

Most már nem azért nem lehet pályázni állami kazáncsere-támogatásra, mert az erre szolgáló internetoldal lefagy, hanem mert olyan jól működik, hogy az igénylők pár óra alatt le is merítik a rendelkezésre álló csekély keretet.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Otthon Melege Program keretében meghirdetett  Fűtéskorszerűsítés (Kazáncsere) alprogram esetében a pályázatok benyújtását az észak-alföldi régióban a forrás kimerülése miatt 2014. november 21. napjával határozatlan időre felfüggeszti - tette közzé az illetékes tárca. A régióban megvalósítandó beruházásokra pályázatokat benyújtani 2014. november 22-én 08.00-ig lehetséges. Az előzetesen meghatározott feltételeknek megfelelő pályázatokat a Pályázati Útmutatóban rögzítettek szerint rangsorolják. A befogadható pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban - zárul a közlemény.

A tényleges történésekre némileg mozaikosan emlékeztető tárcaközlést érdemes lehet a valóság néhány további mozzanatával kiegészíteni.

A kazáncserepályázat októberben módosított szabályai szerint az észak-alföldi térségre (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére) 149 millió forint támogatási forrás jutott. 650 ezer forintos egyedi felső határral számolva a keretből körülbelül 200-300 lakástulajdonos részesülhet, miközben a KSH 2011-es felmérése szerint a térségben hatszázezer lakásban másfélmillióan élnek.

A kazáncserepályázat először a Közép-Magyarországon élők számára nyílt volna ki - az ott élő hárommillió polgárra 295 millió forint jutott -, ám a pályázatok egyedüli beadására szolgáló internetes rendszer kétszer is lefagyott. Harmadszori nekirugaszkodásra az egyik Fidesz-közeli vállalkozó internetoldalára átterelt pályázatkezelés már működőképesnek bizonyult. Mi sem bizonyítja ezt ékesebben, mint hogy a szerda nulla órától megnyílt közép-magyarországi kazánpályázatot aznap reggel nyolckor a tárca a keret lemerülésére hivatkozva már fel is függesztette. Ugyanez történt ma az észak-alföldiek kiírásával is.

Fura módon mindkét esetben hozzáfűzik: a következő nap reggel nyolcig még bárki benyújthat pályázatot. Ellenben utalnak arra is, hogy az elbírálás a beérkezés sorrendjében történik. Tehát a keret kimerüléséről szóló tájékoztatás után már feleslegesnek tűnik a kattintgatásokkal fáradozni. Igaz, az NFM-nek az ügyért felelős államtitkára korábban utalt arra, hogy a keretet "szükség esetén" bővíthetik. Ezt nem lesz könnyű teljesíteni, ugyanis a jelek szerint a magyar lakosságnak a keret több százszoros bővítésére van igénye.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.