Máris változnak az energiapályázati szabályok

A kazán- és nyílászárócserepályázatok "zavartalan benyújtása" érdekében a ma meghirdetett módosítások szerint az érdeklődő lakástulajdonosok térségenként eltérő időpontokban kezdhetik teljes erővel nyomogatni a küldés gombot számítógépükön. A keret Budapesten mintegy ezer lakás támogatására lesz elég.

Az eredeti pályázati hirdetménytől eltérően nem egy napon, hanem térségenként szakaszosan lesz elektronikusan feladható a kazáncsere és a nyílászárócsere-támogatási pályázat - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) friss közleményeiből.

Az ÉMI Nonprofit Kft. honlapjáról letölthető módosított kiírás értelmében a kazáncsere esetén Budapest és Pest megye október 22-től 295 millió, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg október 27-től 149 millió, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád október 30-tól 132 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád november 3-tól 121 millió, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém november 6-tól 110 millió, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala november 10-től százmillió, Baranya, Somogy és Tolna november 13-tól 95 millió forintra adhat be pályázatot.

A cúg legyőzése érdekében Budapest és Pest megye október 29-től 324 millió, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg november 3-tól 164 millió, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád november 6-tól 145 millió, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád november 10-től 133 millió, Komárom-Esztergom, Fejér és Veszprém november 13-tól 121 millió, Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala november 17-től 110 millió, Baranya, Somogy és Tolna november 20-tól 104 millió forintos keretet vehet célba.

Valamennyi időpont az adott nap 0 órától érvényes, az elbírálás a beadás sorrendjében történik.

A módosítás célja az NFM megfogalmazásában "a pályázatok zavartalan, problémamentes benyújtásának" biztosítása, vagyis a torlódások elkerülése. Ez azért felettébb fura, mert a mostani kiírásokra immáron kizárólag a világhálón keresztül, az erre indított megfelelő internetes oldalakon keresztül lehet jelentkezni (kazáncserére itt, ablakcserére itt), kormányablakos regisztrációval. Ezeken a weboldalakon az NFM által közöltekkel ellentétben mi még az eredeti felhívásokkal találkoztunk; az újakat egyelőre csak az ÉMI honlapon leltük fel.

Az, hogy az eredeti szándékoktól eltérően szakaszos beadási határidőről döntöttek, arra utal, hogy akkora rohamra számítanak, ami országos szinten még a szervereket is megterhelné. Ez pedig leginkább a kiírt források rendkívül szerény mértékének beismeréseként hat. (A fővárosi, ötnél kevesebb lakásos házak tulajdonosai például így összességében 620 milliós forrásra pályázhatnak. Ez a keret számításunk szerint Budapesten mintegy ötszáz lakás kazánkorszerűsítését, illetve hétszáz lakás ablakcseréjét teszi lehetővé.)

A többi feltétel nem változik. Eszerint mindkét esetben a beruházás legfeljebb 40 százaléka támogatható, kazáncserekor lakásonként legfeljebb 650 ezer forint, a nyílászáró cseréjével maximum 450 ezer, árnyékolókkal-árnyékvetőkkel együtt 520 ezer forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.