Demjánék tudatosan "vesztettek" a bíróságon

A Fővárosi Törvényszék május 22-ei végzésében idézés kibocsátása nélkül elutasította a Demján Sándor vezette Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) keresetét, mivel a törvényszék szerint az OTSZ annak kapcsán figyelmen kívül hagyta a Takarékbank alapszabályát – adta hírül a Napi.hu.

Amint arról korábban már a Népszabadság is beszámolt: az OTSZ a Takarékbank április végi közgyűlésén megszavazott, részvényre váltható kötvények zártkörű kibocsátását támadta meg a bíróságon. Ezek a kötvények akkor is biztosítják, hogy a Magyar Takarék, illetve a cég mögött álló befektetők többségbe kerüljenek a Takarékbankban, ha nem szerezhetik meg a pénzintézet jelenleg a Magyar Postánál lévő részvényeit.

A Takarékbank alapszabályának hivatkozott része arról szól, hogy a részvényesek, illetve a részvényesek és a Takarékbank közötti, az alapszabályt érintő jogvitákban a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választott Bíróság az illetékes. Az OTSZ azért fordult mégis a Fővárosi Törvényszékhez, mert nem állt időben rendelkezésére a közgyűlésről készült jegyzőkönyv, s hogy ne csússzon ki a jogorvoslati határidőből, ezért a törvényszéken adta be keresetét – indokolta lapunknak Dávid Ferenc.

Az OTSZ szóvivője, a VOSZ főtitkára tájékoztatása szerint ez egy tudatos perstratégiai döntés volt, s az eljárás sem zárul le a törvényszék végzésével, az ügy a választott bíróságon folytatódik. Valószínűleg ugyanezt az utat követik majd a Takarékbank csütörtöki rendkívüli közgyűlésével kapcsolatban is. Amint azt megírtuk: a korábbi szabálytalanságok miatt a Takarékbank részvényeseinek többsége május 29-én újra megszavazta a kötvénykibocsátást, de az OTSZ ezt a közgyűlési döntést is bíróságon támadja meg.

Az OTSZ a Polgári törvénykönyv 3:19-es paragrafusa alapján perli a kötvénykibocsátásról szóló határozatot. A jogszabály szerint ugyanis a közgyűlésen egyebek mellett nem szavazhat az a tulajdonos, aki az adott döntésben személyesen érdekelt, illetve akivel a döntés alapján szerződést kell kötni. Az OTSZ szerint így nem szavazhatott volna a Magyar Takarék, valamint a társaság tucatnyi takarékszövetkezet tulajdonosa, de még a Magyar Posta és az MFB sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.