Csányi Sándor az OTP-ből az agráriumba viszi a pénzét

Értékesítette az OTP-ben meglévő vagyonának 60 százalékát Csányi Sándor. A bank elnök-vezérigazgatója 7,8 milliárd forintot adott el a bankrészvényből, a hivatalos kommentár szerint hazai agrárbefektetésre készül. Az eladás pánikot váltott ki az OTP egyébként is megtépázott piacán.

Esett a tőzsde, zuhant a forint, kisebb pánik tört ki a piacon, miután az OTP Bank közzétette, hogy Csányi Sándor elnök-vezérigazgató 7,8 milliárd forint értékben adott el a pénzintézet (közvetlen és közvetett tulajdonában lévő) papírjaiból.

Az OTP-vezér majdnem minden olyan részvényt értékesített a pénzintézetből, amely a saját tulajdonában volt, jelképesen csak tízezer darabot tartott meg. Az értékesítés összesen 1,6 milliárd forintos bevételt jelentett a számára. A Csányi érdekeltségébe tartozó Bonitás 2002 Zrt. a nála lévő OTP-részvények több mint felét adta el, összesen 6,2 milliárd forintért. 

A bank közleménye szerint Csányi Sándor és vállalkozásai hazai, elsősorban agrár- és élelmiszer-ipari beruházások finanszírozására csoportosítja át a vagyont – ám túl nagy a pakk ahhoz, hogy ezt a befektetők örömmel fogadnák.

Az OTP más vezetői a napokban szintén sorban adtak el részvényeket, de az elnök-vezérigazgató értékesítése messze a legnagyobb. A folyamatos vezetői eladások azt üzenik a befektetőknek: nem érdemes bízni a további emelkedésben. Ez már csak azért is így van, mert az OTP nyereségességét megtépázhatja, ha a kormány valóban visszamenőleg módosítja a devizahitel-szerződéseket, ahogyan azt tervezi.

Egyes számítások szerint a bank teljes hazai profitját is elviheti egy ilyen intézkedés. Közben pedig a takarékszövetkezetek államosítása sem kedvez az OTP piaci pozícióinak, hiszen, ha sikerülnek az összevonások, a bank egy államilag segített, erős versenytársat kap a hátába.

Az OTP árfolyama a devizahitel-szerződések visszamenőleges módosításának hírére már egyébként is zuhant. Kedden a részvény még 5086 forinton zárt, ám az éjjel Navracsics Tibor bejelentette az elképzelést. Szerdán az árfolyam 3,6 százalékot esett, majd csütörtökön tovább zuhant majdnem 5 százalékot (vélhetően ebben azonban már a Csányi Sándor keltette eladási nyomás is szerepet játszott, hiszen a csütörtöki forgalom jelentős részét az ő papírjaival bonyolították le).

A hír napvilágra kerülését követően az OTP részvények értéke több mint 10 százalékot veszített értékből, emiatt a kereskedését is felfüggesztették, de ez sem állította meg a zuhanást. Az ár simán áttörte a 4100 forintos határt, majd négyezer alá zuhant. A befektetők három nap alatt több mint 20 százalékot buktak (Csányi Sándor a kormányzati bejelentéssel 630 milliót veszített, ha azt feltételezzük, hogy a devizahiteles-módosítási terv nélkül átlagosan ötezer forintért el tudta volna adni a papírokat). Az OTP-részvények értékvesztése automatikusan magával rántotta a BUX-index értékét és a forint árfolyamát is, a bankpapírt értékesítő külföldi befektetők ugyanis szinte azonnal eladói nyomást jelentenek a magyar fizetőeszköz piacán.

Csányi Sándor és az OTP vezetői a bank idei közgyűlésen
OTP közgyűlés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.