Csányi már a világ leggazdagabbjai között

A Forbes Magazin az idei évben is közzétette a leggazdagabb magyarokat rangsoroló listáját, melyből kiderült, hogy Csányi Sándor vagyona kicsivel több mint 1 milliárd dollár. Ezzel az OTP-vezér a Forbes World's Billionaires listájára is felfér.
Csányi Sándor a maga 287,9 milliárd forintos vagyonával újra az első helyen végzett a Forbes legújabb listáján. Az OTP-vezér ezzel a világ leggazdagabbjai közé is bekerült, miközben tavaly még csak 159,5 milliárdra becsülték Csányi vagyonát. A magas növekedés annak köszönhető, hogy kiderült, az OTP vezére 64,5 milliárd forintot tart a szingapúri, Sertorius nevű alapjában. Ez az adat eddig a Forbes-nál, a Napi.hu-nál és a Népszabadság TOP kiadványában sem szerepelt.

Csányi idén nagyon jó évet zárt, több nagy üzletben részt vett, például a TriGránit eladásában.

Csányi Sándor
Kurucz Árpád / Népszabadság

A listát készítő Zsiborás Gergő az Indexnek elmondta, már csak az utóbbi idők jelentős tranzakciói miatt is érdekesnek tűnt ránézni Csányi szingapúri vagyonára. Így derült ki, hogy az OTP-vezér jóval nagyon vagyont tart a Távol-Keleten, mint ami a magyar adatok alapján látható volt.

Gattyán és Demján a top 5-ben

A Forbes magazin összeállítása szerint a második leggazdagabb magyar Gattyán György, annak ellenére, hogy nem zárt túl jó évet. Az üzletember vagyona 165,4 milliárd forintra rúg. Gattyánra idén a NAV óriási bírságot szabott ki, amely miatt az üzletember az Európai Bírósághoz fordult. A testület egyelőre Gattyánnak ad igazat, de még alakulhat úgy, hogy a pornómilliárdosnak ki kell fizetnie a bírságot. A Livejasmine tulajdonosa idén az Andrássy úton található üzletházát, az Il Bacio di Stilét is bezárta. A NAV az épületet is zár alá vette.

A harmadik leggazdagabb magyar Bige László, a Nitrogénművek tulajdonosa. Az üzletember 157,3 milliárdos vagyonnal rendelkezik, és Csányi legfőbb riválisa. Az OTP-vezér miatt például lemaradt a KITE-bizniszről. Idén 350 milliós beruházásba kezdett Pétfürdőn. Bige a műtrágyapiacon van jelen, ahol külföldi és hazai konkurenciái jelentős anyagi veszteségeket okozhatnak neki az elkövetkező években.

Demján Sándor került a Forbes listájának negyedik helyére. Bár a tavalyi évet rosszul zárta, de a TriGránit eladásával csurrant-cseppent neki néhány százmillió. Idei vagyona 125 milliárd forint.

Az ötödik helyen Széles Gábor végzett. A Fidesz-közeli üzletember a Videoton Holdinggal Európa legnagyobb elektronikai gyártási szolgáltatóját birtokolja, ezenkívül az övé az Echo TV és a Magyar Hírlap is. Széles vagyona 125 milliárd forint.

Mészáros Lőrinc is a listán

Orbán Viktor felcsúti jóbarátja éppen felfért a Forbes listájára, idén a harmincadik helyen végzett. Mészáros cégei idén hatalmasra nőttek. A Mészáros Kft. néhány év alatt megtízszerezte árbevételét.

A kormánykörökben kegyvesztett Simicska Lajos 112 milliárdos vagyonával a hatodik helyen zárt. Az üzletember rossz idők elé néz, a Közgép már nem nyeri meg olyan simán a közbeszerzéseket, a főváros pedig szerződést bontott a plakátcégével, a Mahírral.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.