Gattyán visszakaphatja milliárdjait

Az Európai Bíróság (EB) kijelölt főtanácsnokának jogi szakvéleménye szerint a Gattyán György tulajdonában álló WebMindLicenses cég vitatott licencszerződésének célja - a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) álláspontjával ellentétben - nem az adóelkerülés volt.

A WebMindLicenses a Magyarország egyik leggazdagabb emberének számító, erotikus szolgáltatásokkal foglalkozó Gattyán György érdekeltségébe tartozó Docler-csoport egyik tagja. Az üzletember 100 százalékos tulajdonában álló cég az erotikus szolgáltatásokat kínáló livejasmin.com weboldalhoz kapcsolódó know-how-t adott bérbe egy Lalib nevű portugál cégnek.

A NAV szerint a WebMindLicenses és a Lalib közötti szerződés célja a magyar adójogszabályok kijátszása volt, és a know-how hasznosításához fűződő döntéseket ténylegesen továbbra is Gattyán hozta meg. A NAV összesen 21,5 milliárd forint adókülönbözet és adóbírság megfizetésére kötelezte a WebMindLicenses céget. A cég ezt a magyar bíróságok előtt vitatja.

Szerdán kiadott állásfoglalásában - amely nem köti az ítéletét később meghozó uniós bíróságot - Melchior Wathelet főtanácsnok megállapította: az a körülmény, hogy valamely vállalkozás egy olyan, másik tagállamban letelepedett vállalkozás szolgáltatásainak az igénybe vétele mellett dönt, ahol alacsonyabb áfakulcsok vannak hatályban, önmagában nem minősül a szolgáltatásnyújtás szabadságával való visszaélésnek.

A főtanácsnok szerint mindamellett a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak meg kell vizsgálnia, hogy a szerződés nem minősül-e fiktívnek, amelyet kizárólag annak a látszatnak a keltése céljából kötöttek, hogy a kérdéses szolgáltatásokat a Labib nyújtja, noha azokat valójában a WebMindLicenses nyújtotta, vagyis a Portugáliában való letelepedésnek nem volt valós gazdasági tartalma.

A korábbi, de azóta sem cáfolt lapinformációk szerint a magyar adóhatóság az üggyel összefüggésben mintegy 50 milliárd forintot zárolt a Gattyán érdekeltségébe tartozó vállalkozások számláin. Ezt a pénzt kaphatja vissza a milliárdos, amennyiben az Európai Bíróság is úgy ítéli meg a kérdést, mint a főtanácsnok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.