A Molhoz kerülnek a hazai Agip-kutak

A Mol megveszi az olasz ENI tulajdonában lévő 183 Agip-kutat. Ezzel a hazai olajtársaság mondhatja magáénak a magyarországi töltöállomások közel felét. A versenyhivatal akár még zöld jelzést is adhat az ügyletnek.

A Mol megvásárolja az olasz ENI tulajdonában lévő 183 magyarországi Agip-üzemanyagkutat - számolt be a két társaság mai megegyezéséről késő délutáni közleményében a Mol. A vételárat nem közölték. Az olajtársaság a lépést térségi terjeszkedési terveivel indokolja.

A bejelentés megfelel lapunk korábbi értesüléseinek, miszerint az ENI többkörös, nem nyilvános eljárása során a nyáron már a Mol, valamint a lengyel PKN Orlen tulajdonában lévő cseh Unipetrol állt versenyben az Agip-kutakért. (Akkori megkeresésünkre egyik külföldi cég se reagált, a Mol pedig terjeszkedési terveit hangsúlyozta.) A szerződés nem vonatkozik az ENI kenőanyagnagykereskedelmére.

Már csak egyetlen akadály gördülhet az ügylet elé, amire a közlemény látszólag szokásos befejezése utal. Eszerint a tranzakció zárásához bizonyos feltételek előzetes teljesülése szükséges, többek között a versenyhatósági jóváhagyás.

Szakértők annak kapcsán, hogy a Mol tavaly már megvásárolta az ENI 208 cseh, román és szlovák kútját, arra a következtetésre jutottak, hogy az olaszok magyarországi kútjai csak az esetleges versenyjogi félelmek miatt nem kerültek a Mol tulajdonába. Ezt látszott erősíteni az is, hogy tavaly augusztusban a Lukoil közel száz kútja nem a Molhoz, hanem egy hozzá közel állónak nevezhető új szereplőhöz, a Normbenzhez került.

A Mol 364 kútjával ugyanis messze a magyar piac legnagyobb szereplője. A Magyar Ásványolaj Szövetségtől (MÁSZ) kapott júliusi adatok szerint a második helyet közel kétszáz kúttal a Shell mondhatja magáénak, a bronzérmes pedig szorosan mögötte rögtön az Agip. A piac első és harmadik szereplőjének összeolvadása pedig akár egészségtelen koncentrációt is okozhat. Mindazonáltal több mint ötszáz Mol-kút még mindig nem tenné ki az összes hazai egység számának felét. Szakértők kizárják, hogy a Mol a hazai versenytörvények beható vizsgálata nélkül vágott volna az akcióba. Azt tehát nem tartják lehetségesnek, hogy a versenyhivatal most az egész ügyletet megtiltaná. Az azonban nem lehetetlen, hogy a hatóság az engedély fejében bizonyos kutak eladására, avagy bezárására kötelezi a Molt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.