egekura

egekura

Debrecen - München járat a Lufthansától, hetente háromszor!

  Münchenből Debrecenbe indít heti háromszori járatot a Lufthansa 2016. április 11-től. A járat hétfő, szerda és pénteki napokon közlekedik...

 

Münchenből Debrecenbe indít heti háromszori járatot a Lufthansa 2016. április 11-től. A járat hétfő, szerda és pénteki napokon közlekedik és CRJ900-as típusú repülőgépek teljesítik majd - jelentette be a légitársaság egy hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatón Budapesten.
Az AIRportal korábbi, meg nem erősített információi szerint a légitársaság eredetileg a Lufthansa leányvállalat BMI Regional Embraer 145-ös repülőgépeivel teljesítette volna a járatot, azonban a hivatalos bejelentésben már a Lufthansa (Lufthansa Regional / Lufthansa CityLine) által üzemeltetett Bombardier CRJ-900-as típus szerepel.
A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint a gépek egész évben járni fognak, azaz nem csak szezonális járatról van szó. Az első időszakban a légitársaság 50 százalék körüli töltöttséget vár, melyet főleg a beutazó német utasokkal tölt meg a cég, a Debrecenből Münchenbe kiutazó magyarok száma vélhetően elenyésző lesz a járat indulásakor.

Münchenből Debrecenbe indít heti háromszori járatot a Lufthansa jövő április 11-től, méghozzá kis csinos, 78 személyes Bombardier CRJ-900-asokkal. Két eset lehetséges: a járat vagy nagyon fog menni, vagy hatalmas bukta lesz. Én az előbbinek drukkolok, de be kell látni, hogy a bukónak is van jó esélye, nem véletlen, hogy a Lufthansa elég sokáig hallani sem akart erről az ügyről, annak ellenére, hogy a debreceni repülőtér és a politika is régóta rágta a fülüket. Olcsó mindenesetre nem lesz, MUC indulással az első hétre hétfő-péntekre 259 euróért találtam árat.

Hogy miért szánták rá magukat mégis? Hát erre több okuk lehetett: egyrészt, olcsó mostanság a kerozin, tehát a légitársaságok könnyebben próbálkoznak. Másrészt, a Wizz Air Debrecenbe települése, a három járatának viszonylagos sikere, s az, hogy egy gépet is odatelepít, azt üzeni a német légitársaság vezetésének, miért is ne? Különösen, hogy ők Bajorországból minél nagyobb lefedettséget kívánnak elérni. Aztán, ott van az a nem elhanyagolható tényező, hogy a debreceni repülőtéren lett egy kétfős, de ügyes marketingcsapat, akik dolgoztak már a légiközlekedésben, s tudják, mivel kell meggyőzni egy légitársaságot. Például, hogy Románia keleti részét is beleszámítva, a debreceni repülőtérnek jó a vonzáskörzete, van itt több elég jó egyetem is, s nem elhanyagolható szempont az sem, hogy Debrecen és Hajdúszoboszló turisztikailag is nyújt ezt-azt, márpedig, a nyugati turizmusban az eddig felfedezetlen területeket mostanság nagyon kedvelik a népek...

Visszatérve a járatra, a hétfő-szerda-pénteken közlekedő gép nem az üzleti turizmus szolgálja ki, noha, mondjuk a Debreceni Egyetem tudományos konferenciákat látogató közönsége biztos örül neki, hogy mondjuk egy átszállással el lehet jutni Debrecenből New Yorkba. A menetrend nem rossz: járat 9:45-kor száll fel Debrecenből és 11:25-kor landol Münchenben, a bajor fővárosból induló utasok 7:30-kor szállnak fel és 9:05-kor érkeznek a cívisvárosba. A Debrecenből induló utasok 130 müncheni csatlakozás közül választhatnak. A gépek egész évben járni fognak, azaz nem csak szezonális járatról van szó. Az első időszakban a légitársaság 50 százalék körüli töltöttséget vár, melyet főleg a beutazó német utasokkal tölt meg a cég, a Debrecenből Münchenbe kiutazó magyarok száma vélhetően elenyésző lesz a járat indulásakor. (Csak meg ne lepődjenek a légitársaság illetékesei!)

Kérdés, hogy a város, az állam, vagy valamely turisztikai vállalkozásokat tömörítő szövetség adott-e támogatást a járathoz, a sajtótájékoztatón elhangzott kérdésre nem volt a válasz.

Tovább nőtt a Lufthansa Csoport Magyarországon: a Csoport négy légitársasága, a Lufthansa, az Austrian Airlines, a SWISS és a Brusseles Airlines 2015 első kilenc hónapjában több mint 1 millió utast szállított, amely bő 7 százalékkal magasabb, mint az előző év hasonló időszakának eredménye. A növekedés ütemét jól jelzi, hogy 2015 januárja és szeptembere között közel annyian választották a Lufthansa Csoport járatait, mint 2014-ben egész évben. Az egyes légitársaságok közül a Lufthansa mintegy 632 000, a SWISS közel 156 000, az Austrian Airlines 88 000, míg a Brussels Airlines 154 000 légi utast szállított Budapestre. A Germawings/Eurowings a Budapest és a német városok közötti járatain, a légitársaság a tavalyi 280 000 utas után idénre már 400 000 utassal számol.

2015.12.07 12:12

Ajánlott cikkek

Blogger


egekura

Blogger

Archívum

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.