Náci tisztnek öltözött a baszk politikus egy karneválon

Náci tisztnek öltözött egy észak-spanyolországi baszk kisváros, Durango tanácsosa egy tenerifei karneválon – írta keddi számában az ABC című napilap.
Juan José Gastanazatorre-t egy újságíró ismerte fel a Santa Cruz de Tenerife-i farsangi felvonuláson, ahol többekkel együtt a német SS-tisztek egyenruháját idéző "jelmezben" jelent meg.

Arantza Quiroga, a baszk néppárt vezetője azonnal lemondásra szólította a politikust, hibának nevezte a történteket, és hivatalos közleményben kért elnézést.

Az érintett városi elöljáró meglepődött a reakciókon. Az El Correo című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy 43 éve vesz részt ezen a karneválon, és a "Németek" nevű helyi csoport kérte fel, hogy idén vonuljon fel velük veteránnak öltözve. Hangsúlyozta, hogy meggondolatlan volt, nem akarta senki érzéseit megsérteni.

Gastanazatorre 32 éves önkormányzati politikai karrierjének vetett véget az ügy, amely mélyen felkavarta a kisvárost. Durangót ugyanis 1937-ben az olasz légierő bombázta, egy hónappal azelőtt, hogy a németekkel közösen Guernica település ellen hajtottak végre légitámadást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.