Zártvégűvé alakul az Európa ingatlanalap

A MAG és a Raiffeisen után az Európa ingatlanalap is a zártvégűvé alakulás mellett döntött. A kapukat a tervek szerint április 6-án záró alap tőke- és hozamgaranciával bírná maradásra befektetőit, akiknek minimum évi hat százalékos nyereséget ígér.

Április 6-tól zártvégűként működne tovább az Európa ingatlanalap, a tervezett futamidő három és fél év. Az átalakulás feltétele, hogy azt a pénzügyi felügyelet az átalakulási tájékoztató jóváhagyásával engedélyezze, illetve hogy a befektetési jegyek visszaváltására adott és időközben vissza nem vont megbízásokat az átalakulás napjáig az alap teljesítse. A befektetők az átalakulás pontos menetrendjéről a jóváhagyott átalakulási tájékoztatóból, melyet a hivatalos közzétételi helyeken tesz elérhetővé az alapkezelő és a számukra küldött információs levélből tájékozódhatnak.

A zártvégű alap befektetéseinek biztonságát a futamidő lejártakor tőkegarancia védi, ami az átalakulás időpontjában egy befektetési jegyre jutó nettó eszközértékre vonatkozik. Ugyanerre az értékre hozamgarancia is jár, amely révén a befektetők legalább évi 6 százalékos hozammal számolhatnak, ami a teljes futamidőre számítva 21,06 százalékot jelent. Az Európa végső hozama ugyanakkor ennél nagyobb is lehet, hiszen ezt az ingatlanok bérbeadásából a teljes futamidő alatt befolyó bérleti díjak és a portfólióban lévő ingatlanok tényleges eladási árai határozzák majd meg. A tőkére és a hozamra vonatkozó garanciát az UniCredit Bank nyújtja.

Aki tehát nem kíván ügyfele maradni a zártvégűvé alakuló Európának, az most jelezheti távozási szándékát, az alap pedig legkésőbb április 6-ig vissza kell, hogy váltsa befektetési jegyeit. A döntést érdemes alaposan megfontolni, hiszen az átalakulás után már nem igen lehet megválni befektetési jegytől, hiszen az alapkezelő azokat majd csak a futamidő lejárta után, tehát 2012 végén vásárolja vissza. Elméletileg persze van rá lehetőség, hogy a jegyek másodlagos piacán, a Budapesti Értéktőzsdén keresztül értékesítsük befektetésünket, ám vevő vélhetően csak jóval az aktuális árfolyam alatt lesz rá, ha egyáltalán lesz.

Az Európa nem az első, de valószínűleg nem is az utolsó ingatlanalap, amely a zártvégűvé alakulás mellett döntött. A Macrogamma által kezelt MAG már sikeresen lezongorázta a folyamatot, a Raiffeisen pedig ügyfeleivel, illetve a pénzzügyi felügyelettel egyeztet az átalakulásról. A tervek szerint április 2-től átalakuló Raiffeisen szintén tőke- és hozamgaranciát vállalt a befektetési jegyekre. A négyéves futamidő alatt az ingatlanalap legkevesebb évi 6 százalékos hozamot kínál azon befektetőinek, akik most kitartanak mellette és nem váltják vissza jegyeiket az átalakulás előtt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.