A fiatal munkavállalók nem az álmaik, hanem a pénz után mennek

Egyes elemeiben akár meglepőnek is mondható eredményeket hozott a Frissdiplomás Kft. által márciusban elvégzett, az Y-generáció munkahelyi elvárásaival, jövőjével kapcsolatos pénteken bemutatott kutatás. A felmérésben részt vevő 1980–1995 között született diplomás végzettségű mintegy 2800 megkérdezett válaszaiból az derül ki, hogy a piacon élő sztereotípiákkal szemben kevéssé döntő tényező döntéseikben például a külföldi munkalehetőség, vagy az, hogy trendi, sokak által ismert vállalatnál helyezkedjenek el.

A kutatás arra világít rá, hogy az elsődleges szempont körükben a versenyképes fizetés, amelyet a szakmai előrejutás lehetősége követ. Előbbivel kapcsolatban az is kiemelendő, hogy az említett körülmény ellenére a fizetésen kívüli juttatásokat szinte alig veszik figyelembe a fiatalok. Az erről szóló kérdések esetében csak 8 százalék utalt arra, hogy ez számukra az elsődleges szempontok között szerepel döntéseikkor.

A kutatás készítői hangsúlyozták, hogy minden egyes kérdéskörben csak három választ lehetett megjelölni a választási lehetőségek közül. Ez pedig arra utal, hogy ha a Y-generáció tagjai döntéshelyzetbe kerülnek, akkor az álmaikat és az illúzióikat nagyon háttérbe tudják szorítani.

Némi ellentmondásra utal, hogy munkavállalási döntéseikben bár az említett szakmai előrejutás lehetőségét rendre az elsők között említik, ám a cégüknél a vezetői szerep betöltésére már egyáltalán nem vágynak annyira. Ezt a kutatás készítői azzal magyarázzák, hogy területükön szeretnének kiváló szakértőkké válni a fiatalok, míg a vezetői felelősség súlyát már nem annyira kívánják magukra venni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.