Wikileaks: a budapesti nagykövetség lobbizott a GMO-mellett

Tavaly tavasszal a választások után a budapesti amerikai nagykövetség javaslatára GMO-lobbisták keresték a kapcsolatot a szaktárcák vezetőivel és a tudományos élet szereplőivel.

Erőteljesen lobbizott a budapesti amerikai nagykövetség azon, hogy a hazai döntéshozókat és a tudományos közvéleményt nyitottabbá tegyék a biotechnológia, így a génmódosított növények itteni felhasználására - derül ki az egyik, wikileaksre kikerült diplomáciai táviratból.

Ebben a levélben Eleni Tsakapoulos Kounalakis nagykövetasszony arra tett javaslatot, hogy az április választások után, júniusban az amerikai külügyminisztérium biotechnológia vezető tanácsadója vegye fel a kapcsolatot az új döntéshozókkal, konkrétan a gazdasági, a földművelési és a környezetvédelmi minisztérium vezetőivel. (A távirat még a választások előtt született, így a nagykövetasszony nem tudhatott arról, hogy a Fidesz később át fogja nevezni a minisztériumokat, illetve a környezetvédelmi tárcát beolvasztja.)

Emellett az itteni nagykövetség fontosnak látta, hogy Magyarországra hívjanak egy több napos egyetemi előadássorozatra a kérdés egy - később kiválasztásra kerülő - szakértőjét. A miniszteri illetve az egyetemi prezentációkra összesen mintegy 10 ezer dollárt irányoztak elő.

Kounalakis táviratában leszögezi: nem várható, hogy az új kormány rövidtávon változtatna a GMO-ellenes magatartásán, ám az amerikai államapparátusban dolgozók úgy látták, hogy rendszeres kapcsolattartás és a konzltációk hosszútávon meghozhatják az eredményüket.

A nagykövetség jótanáccsal is ellátta a GMO-lobbistákat: a korábbi - eredménytelen - megkeresésekkor úgy látták, hogy sokkal befogadóbbak lehetnek az itteni döntéshozók, ha a lobbisták az érvelésükben a GMO-növények által elérhető környezetvédelmi hasznokra koncentrálnak, így azt hangsúlyozzák, hogy a GMO növények ellenállóbbak a szárazsággal, a hőséggel szemben, továbbá környezetbarát bioüzemanyagokat lehet belőlük előállítani. 

Az amerikiak értékelése szerint az itteni közvélemény általános biotechnológia és GMO-ellenessége éles ellentétben áll a Magyarország kutatás-fejlesztési sikerekben gazdag múltjával.

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.