Wallis-kapcsolatok az MVM-partner MET mögött

Hazai és nemzetközi botrányokban érintett, kusza kapcsolatokat talált az Átlátszó.hu az állami MVM-mel vitatott üzleteket kötő, Mol-résztulajdonú MET Energiakereskedő hátterében. Egyre erősebb a Wallis-vonal.

További, kevéssé hízelgő üzleti összefüggéseket fedezett fel az Átlátszó.hu a mögött a MET Energiakereskedő Zrt. mögött, amely az internetre korábban feltett anyagok alapján aggályos, az állam számára hátrányosnak tűnő szerződéseket kötött az állami MVM kereskedővállalatával.

A többéves múltú magyar energiakereskedő korábbi tudósításunk szerint jelenleg 100 százalékban egy svájci társaság, a MET Holding AG tulajdonában áll. 40 százalék a Mol 100 százalékos tulajdonában álló Ticinum Kft.-é, 10 százalékát pedig a korábban a Molnál, jelenleg a MET-nél dolgozó Lakatos Benjámin alapította svájci MET Manco AG birtokolja.

50 százalék a ciprusi RP Explorer Liquid Fund Ltd.-é, amelyet a portál a kajmán-szigeteki RP Capital Group leágazásaként azonosít. Az RP Capital Groupot közlésük szerint jobbára volt Merryl Lynch-es befektetési bankárok alapították, és jellemzően befektetési alapokat kezel. A MET-befektetést a cég honlapján az alapoktól elkülönítetten tüntetik fel. A cikk szerint az RP Capital Group neve Izraelben csalásgyanús ügybe keveredett: egy ottani bankelnököt a velük folytatott üzletelés miatt egy év börtönre ítéltek. Egy botrányos zambiai mobilfrekvencia-pályázat tanácsadója szintén az RP Capital volt.

A MET Holding 50 százalékát birtokló, már említett RP Explorer Liquid Fund Ltd.-nek ugyanakkor csupán egyetlen részvénye van a "menedzsmentet" jelentő RP Capital Partner Cayman Islands Ltd. kezében. Nagy része egy svájci, két ciprusi és egy Brit Virgin-szigeteki társaság tulajdonában áll. A svájci társaságon kívül – amelynek hátterét nem sikerült feltérképezni – igen érdekes kép bontakozik ki a cégbírósági adatokban szereplő cégekről és személyekről megjelent hírek elemzésével. (A cég társtulajdonosait a félhivatalos pletykák mindeddig orosz hátterűnek igyekeztek mutatni.)

Az egyik ltd.-tulajdonos, a ciprusi Inather Trading Ltd. a kormányfő (egyszersmind Hernádi Zsolt Mol-vezér) jó ismerőseként számon tartott Garancsi István cége, a Futball Invest 2007 Zrt. kezében van. Az Inather Trading korábbi tulajdonosa a Brit Virgin-szigeteki Hermes Guardian Ltd., amely érintett volt a lóhúst marhaként forgalmazó holland cég nemzetközi botrányában, az érintett társaság tulajdonosaként.

A MET Holding AG felét birtokló ciprusi RP Explorer Liquid Fund Ltd. másik ciprusi tulajdonosa a Westbay Holdings Ltd. A hivatalos adatok szerint a cég alapítása napján a Wallis-alapítóként ismert, a cégcsoportból mára kiszállt Nagy György tulajdonába került. A Westbay egy része továbbra is a Nagy György magyarországi kft.-je, a Ho-Me 2000 tulajdona. Birtokol még Westbay-részt a ciprusi Burnack Holdings Ltd., illetve az RP Explorer Liquid Fundot közvetlenül is tulajdonló Brit Virgin-szigeteki Small Valley Investments Ltd. is.

A Burnacket az Inatherhez hasonlóan a már említett Hermes Guardian alapította. Ezt követően a Burnacket a szintén egykori wallisos Kóbor Miklós vette meg, majd a "Kóbor-közeliként" említett magyar Lake Invest kezébe került. 2010-ben aztán mintegy ötven magánszemély és cég lett a Lake Invest mellett a Burnack résztulajdonosa. Az új tagok jó részének az oldal vizsgálatai szerint valamilyen köze van a Wallis jelenlegi vagy korábbi vállalkozásaihoz, például a Wallistól Nagy tulajdonába került Café-csoport dolgozói.

A MET Holding AG felét birtokló ciprusi RP Explorer Liquid Fund Ltd. résztulajdonosa a már említett Brit Virgin-szigeteki Small Valley Investments Ltd. is. Ez a cég résztulajdonos abban a Vigadó-Center Kft.-ben, amelynek ügyvezetője, Tom Yom-Tov "jó eséllyel" a hetedik kerületi ingatlanpanamában érintett család tagja.

A Small Valley Investments Ltd. magyarországi kézbesítési megbízottja, Konsztantyinov Roman más magyar cégekben, a Mol, illetve Hernádi Zsolt horvátországi korrupciós ügyében feltűnő ciprusi Ceroma kézbesítési megbízottja is. A horvát vádakban az állítólagos korrupciós pénzeket csatornázó Ceromát Mol-tulajdonúként mutatják be, ám annak tulajdonosaként rendőrségi vallomásában egy, a Mollal üzleti kapcsolatban álló orosz olajmágnás, Mihail Gucerijev nevezte meg magát. Igaz, a Heti Válasz cégbírósági kutatásai szerint azok a Gazprom-csoporthoz tartoznak.

Megjegyzendő: a Mol jogi igazgatója 2012 végén azt nyilatkozta lapunknak, hogy a Ceromáról 2011 végén csak a horvát korrupciós vádakat áttekintő – végül a Mol, illetve Hernádi teljes bűntelenségét kimondó – magyar ügyészségi vizsgálatok során szereztek tudomást.

A portál kutatásai szerint a korrupciógyanúba keveredett Ceroma 2012 őszén vásárolta meg a magyar Tanker-Port Kft.-t, amelynek székhelye a Mol-résztulajdonú MET Energiakereskedő Benczúr utcai székházában található. Vagyis a Molnak 2012 végén már az ügyészségi vizsgálatokon túl is lehettek benyomásai a Ceromáról, ugyanis leányvállalataik közös irodaházban működtek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.