Varga bespájzol a brutális adóemelésekkel

Hektikus világban élünk, hónapról hónapra változnak a hozamok, kamatszintek, a világgazdaság pillanatnyi helyzete – indokolta Varga Mihály a bejelentett adóintézkedéseket. Elismerte: az adóemelések lehetővé teszik a korábbi zárolások feloldását.

Megerősítette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Népszabadság számítását. A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: 110-120 milliárd forint bevétel esik ki az alacsonyabb infláció miatt, és a tegnap bejelentett intézkedések ezt pótolhatják. Varga azt is közölte, hogy az intézkedések a jövő évi egyenleget is javítják (lapunk számítása szerint mintegy 170 milliárd forinttal).

Azt is elismerte azonban, hogy az idei korábbi megszorításokkal már ezek nélkül is elérhető volna a költségvetési hiánycél. Azt közölte: októberben vagy novemberben lehet eldönteni, fel lehet-e oldani a májusban bejelentett költségvetési zárolásokat, hiszen "akkor látszik majd, hogy milyenek az államháztartási folyamatok".

Ez megerősíti az elemzők azon véleményét, hogy a kormány inkább az év végi kiadásnövelések, leginkább a pedagógus-béremelések fedezetét kívánja megteremteni az újabb adókkal.

Igaz, Varga hozzátette: "nagyon hektikus világban élünk, hónapról hónapra változnak a hozamok, kamatszintek, a világgazdaság pillanatnyi helyzete". Vagyis: a kormány akár azért is emelheti az adókat, hogy felkészüljön egy újabb válságra.

A mostani tőzsdecsúcsok és pénzbőség végét sokan érzik egyre közelebbnek. Amennyiben például az amerikai jegybank feladná mennyiségi könnyítési programját, az zavarokat okozhatna a piacokon. A nemzetgazdasági miniszter persze nem felejtette el hangsúlyozni: bízik abban, hogy ha a várakozásaiknak megfelelően alakulnak a folyamatok, akkor a zárolásokra nem kerül sor.

A Varga Mihály által bejelentett megszorításokról tárgyal a nemzetgazdasági miniszter Rogán Antallal a parlamentben
Budapest, 2013. június 17. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője (b) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b3) beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. június 17-én. A miniszter mellett Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára (b2) és Hende Csaba honvédelmi miniszter. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.