Versenyhivatali áldás a Dunamenti Erőműn

Jelentéktelen piaci szerepére és részesedésére tekintettel szerezhet közvetlen egyedüli irányítást a Dunamenti Erőmű Zrt. (DERT) felett az a MET csoport, pontosabban annak tagja, a MET Power AG  nevű cég, amelyben – mint arról korábban beszámoltunk – résztulajdonos az Orbán Viktorhoz közel álló Garancsi István is.

A Gazdasági Versenyhivatal mai határozatának indoklásában az áll, hogy a vizsgálatuk megállapította: „a MET-csoportnak és a DERT-nek nincs átfedő tevékenysége, illetve a MET Magyarországon 2014-ben kezdte meg villamosenergia-kereskedelmi tevékenységét, így szerepe és piaci részesedése a villamosenergia-kereskedelem területén jelentéktelen. Mindezek alapján az összefonódás versenyjogi aggályokat nem vetett fel, ezért a GVH az irányításszerzést engedélyezte." Hozzáteszik még, hogy „A DERT Magyarország legnagyobb teljesítményű gáztüzelésű erőműve, amely tevékenységet az utóbbi időben az input földgáz drágulása és termelt villamosenergia árának csökkenése miatt egyre kevésbé volt képes versenyképesen ellátni."

A MET csoport ismeretlen áron vásárolta meg a francia GDF Suez tulajdonában lévő teljes, többségi részvénycsomagját, az erőmű részvényeinek 74,8 százalékát, amelyet a franciák 1995 óta birtokoltak. A Dunamenti Erőmű háza tájáról 2011-ben még fejlesztésről, új blokk avatásáról, 2013-ban pedig már csődhelyzetről szóltak a hírek, valamint arról, hogy a nehéz helyzetre hitelük azonnali visszafizetésének igényével előálló bankokkal szemben az a MET csoport segítette ki a társaságot, amely akkor kisebbségi tulajdonosként még be sem volt jegyezve. Az erőműmenti történet hátteréről érdemes elolvasni a lapunkban nemrég megjelent részletes írást, itt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.