galéria megtekintése

Teljesen Orbán-menti lesz a Dunamenti Erőmű

11 komment

M. I.

A MET Csoport, melyben résztulajdonos az Orbán Viktorhoz közel álló Garancsi István is, ismeretlen áron megvásárolja a Dunamenti Erőműnek a francia GDF Suez tulajdonában lévő teljes, többségi részvénycsomagját.

Az Orbán Viktor kormányfőhöz közel álló Garancsi István áttételes résztulajdonában álló MET, amely értékelések szerint több tízmilliárd forintot nyerhetett az Orbán-kormány által hozott új gázszabályok révén, 74,8 százalékot vásárol a Dunamenti Erőműben.

Becsatornázva
Bánhalmi János / Népszabadság

Erre utal, hogy a versenyhivatal weboldalán közzétett, március 31-i keltezésű rövid összefoglaló értelmében A MET-csoport tagja, a svájci bejegyzésű MET Power AG szerzi meg a Dunamenti Erőmű 74,8 százalékát. Így egyedüli irányítást szerez Magyarország második legnagyobb méretű áramtermelője felett. Az eladó a GDF Suez, amely – jogelődei révén – az 1995-ös privatizáció óta birtokolja a cég többségét. 25 százalék szintén azóta van az állami MVM tulajdonában, és néhány kisrészvényes is birtokol papírokat.

 

Az okokról szintén csak sejtések keringenek, hisz a felek erről - számos megkeresésünk ellenére - eddig lapunknak nem adtak tájékoztatást.

Tavaly a Magyar Nemzetben jelentették be, hogy gazdaságtalanság miatt leállítják az áramtermelést. Ezzel egyidejűleg elbocsátásokról is döntöttek. Év végén egy, a Dunamenti Erőmű közgyűlésén részt vevő kisrészvényes révén derült ki, hogy az erőműcég a csőd szélén áll. Máig meg nem erősített információink szerint az áramtermelés leállításának hírére a 2011-ben átadott új blokkot hitelező bankok hitelük azonnali visszafizetését rendelték el. (2011-ben Csiba Péter vezérigazgató még azt nyilatkozta, hogy hitel nélkül fejlesztettek.) A GDF Suez mint anyacég viszont állítólag nem volt hajlandó pénzt adni. Ezt számos közgyűlés követte, melyekről a társaság rendre csak azt közölte lapunkkal, hogy a vezetés tájékoztatót adott a cég pénzügyi helyzetéről.

Ezalatt ismereteink szerint a bankok újabb haladékokat adtak a pénzügyi helyzet rendezésére. Februárban feltűnt a színen a MET, és - szintén nem közölt áron - megvásárolta a cég 24,5 százalékát. A szándékok és a vételár szintén nem kerültek nyilvánosságra, de a MET bejelentette, hogy hitelt is folyósít az erőműtársaság számára. Mint korábban megtudtuk, a MET már annak ellenére folyósított hitelt az erőműcég számára, hogy hivatali jóváhagyás híján kisebbségi tulajdonrészét egyelőre nem jegyezték be. Elemzők a cáfolatok ellenére is lehetségesnek tartották, hogy a hitel a bankkövetelések részbeni kielégítését szolgálhatta.

A MET megjelenése idején került nyilvánosságra, hogy a 40 százalékban a Mol, 60 százalékban offshore-szerű, a kormányfőhöz közel álló Garancsi István cégét is magába foglaló hálózatok jegyezte MET az állami MVM-mel olyan, az Orbán-kormány által hozott szabályokat kihasználó gázszállítási szerződéseket kötött, melyek révén az MVM helyett a MET-nél csapódhatott le több tízmilliárd forint haszon.

Megfigyelők szerint a választások eredménye is közrejátszhatott abban, hogy a MET végül megvásárolta a francia befektető teljes Dunamenti-pakettjét. A vételár ismét csak ismeretlen, de a kivásárlás alternatívája kétségkívül a csőd volt. A MET lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy az erőmű sikeres továbbműködtetésére hosszú távú terveket dolgozott ki.

Nem javult a piaci környezet
Bánhalmi János / Népszabadság

Ennek keretei ugyanakkor a nyilvános adatokból nem vezethetők le. A cég piaci környezete továbbra sem javult: az alacsony áramárakhoz képest még mindig magasak a gázárak. Szakértők szerint megoldást jelenthet, ha a - Dunamenti-társtulajdonos, a MET-hez már több szálon kötődő és a Fidesz gazdasági hátországához szintén erősen kötődő - MVM-csoport az eddigiektől nagyobb mértékben vásároljon az egységtől úgynevezett rendelkezésre állási kapacitást. Ez azt jelenti, hogy az erőműnek nem feltétlenül kell termelnie, de állandóan készen kell állnia arra, hogy jelentős áramigény-növekedés esetén gyorsan beinduljon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.