Veres János szerint politikai bűnbakkeresést folytat a Fidesz

Parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezik a kormánypártok a Buda-Cash ügyében. A gazdasági bizottság előtti meghallgatáson érdemi munka helyett sárdobálás folyt. Az MSZP a kormány felelősségét firtatja, míg a Fidesz „elmúltnyolcévezésbe" kezdett.

Vizsgálóbizottságot állítana fel a Fidesz a Buda-Cash-ügy kivizsgálására, erre vonatkozó javaslatát hamarosan be is nyújtja a parlamenthez – jelentette ki Rogán Antal frakcióvezető, a gazdasági bizottság elnöke a testület hétfői ülésén. Szerinte legkésőbb nyárig több kérdést is tisztázni kell a Buda-Cash elsíbolt százmilliárdja kapcsán, kiváltképp azt: miért lazított 2002 és 2010 között az akkori szocialista többség a brókercégek ellenőrzési gyakorlatán? Rogán a Bajnai-kormány és a Buda-Cash vezetői és tulajdonosai közötti személyi összefüggéseket is firtatná, és azt is feltárná, mennyi pénz hiányzott az ügyfelek számlái­ról 2010-ben, az előző átfogó vizsgálatkor. A parlamenti vizsgálóbizottság elfogultságát vetíti előre, ezzel egy időben a költségvetési bizottságban a Fidesz leszavazta a MSZP javaslatát, amellyel Varga Mihály és Matolcsy György meghallgatását kezdeményezték.

Veres János és Antali Károly a meghallgatáson. Visszautasították Rogán Antal vádjait
Veres János és Antali Károly a meghallgatáson. Visszautasították Rogán Antal vádjait
Veres Viktor / Népszabadság

Veres János viszont komolyan vette a meghívást és elment a gazdasági bizottsági meghallgatására. A volt pénzügyminiszter a Buda-­Cash esetében a Fidesz bank- és brókerbotrányáról beszélt, utalva arra, hogy az elveszett pénzek kétharmada azoknál a pénzintézeteknél tűnt el, amelyek bankká alakulásához a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) adott engedélyt 2013-ban. Ezért az ügyben a jegybank elégtelen felügyeleti tevékenységét is vizsgálni szükséges – hangoztatta. Visszautasította, hogy lazítottak volna az ellenőrzésen. Épp ellenkezőleg: az igaz ugyan, hogy a kétévenkénti ellenőrzést ők változtatták ötévenkéntire, csakhogy a törvény szövegét pontosan kell idézni: „legalább" ötévenkénti ellenőrzést tesz kötelezővé, ez pedig azt jelenti, hogy ha a felügyeleti szerv indokoltnak látja, akkor vizsgálatot hamarabb is lehet tartani, ám ötévente kötelező.

A volt pénzügyminiszter értelmezésében ez a módosítás szigorítást jelent. Felrótta a Fidesznek, hogy kétharmados fölényére alapozva bármikor megváltoztathatta volna a most hirtelen kifogásolt passzust – mégsem tette. Fűtött hangú beszédét azzal zárta, hogy nem kíván részt venni Rogán „gyermeteg játékaiban". Hozzátette: úgy látja, a Fideszre jellemző politikai bűnbakkeresés folyik, amelynek célja, hogy a szocialista kormányokra tolja a felelősséget. Majd ezzel el is hagyta a termet. A többi beidézett, így László Csaba, Draskovics Tibor volt pénzügyminiszterek, Farkas Ádám és Szász Károly volt felügyeleti vezetők nem mentek el az ülésre.

Ott volt viszont Antali Károly, aki 2008 őszéig a Buda-Cash felügyelőbizottságának (fb) tagja volt. Tőle Rogán azt kérdezte, mit tudott a brókercégnél zajló csalássorozatról, és azt miért nem jelezte az akkori kormánypárti vezetőknek, hiszen korábban a Bajnai-kabinet kormánybiztosa is volt.

Széles Gábor szerint kiszállt az alapító

„Tudomásom szerint egy-másfél éve Pintér Zoltán – alapító tulajdonos – eladta piaci áron, a részvényeit valakinek vagy valakiknek. Érdekes módon a sajtót se jobbról, se balról eddig nem érdekelte (Széles Gábor saját médiáját sem – a szerk.), hogy ki lehet az a személy vagy személyek, akik becslésem szerint minimum tízmilliárd forintos nagyságrendben fizettek a részvényekért” – tette közzé gondolatait Facebook- oldalán Széles Gábor üzletember. (Á.A.)

Antalit a Buda-Cashnél történtek megdöbbentették. Amíg az fb tagja volt, a brókercég helyzete egészen más volt, hiszen a DRB Bank még nem volt az övék. A kérdésben foglalt gyanúsítást visszautasította, hangsúlyozva, hogy az fb előtt nem voltak ismertek olyan súlyú esetek, amelyeket a mostani, jegybanki vizsgálat feltárt. Kisebb fajsúlyú hibák voltak, ezeket orvosolták. Antali emlékeztetett arra, hogy az fb nem törvényi végrehajtó szerv, hanem a tulajdonos megbízásából végzi a munkáját. „Ha bármit tudtam volna, megtettem volna a szükséges lépéseket" – szögezte le. Munkakapcsolata 2008 szeptemberében megszűnt a Buda-Cashsel, de az üzleti megmaradt, hiszen – bízva a cégben – megtakarításait náluk kamatoztatta. Most ő is a károsultak közé tartozik. Azt a lassú cégbírósági ügymenettel magyarázta, hogy a brókercéggel hivatalosan csak 2009 májusában váltak szét útjaik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.