Egymásra mutogat a Fidesz és az MSZP Buda-Cash-ügyben

Az MSZP szerint a Fidesz, a Fidesz szerint az MSZP felelősségét veti fel a Buda-Cash-botrány. Ezért egymás politikusait hallgatnák meg jól.
Az MSZP ismeretlen tettes ellen feljelentést tesz a Buda-Cash-ügyben bűnpártolás, hivatali hatalommal való visszaélés és vesztegetés elfogadása miatt. Lukács Zoltán, az ellenzéki párt alelnöke egy budapesti DRB-bankfiók előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón azzal indokolt: ki kell derülnie, hogy az ügyben milyen szerepe van a Fidesznek, az államigazgatási és a kormányzati szerveknek.

Azt mondta, hogy a DRB-bankcsoport tagjai másfél éve még takarékszövetkezetek voltak, azokat a Fidesz segítségével alakították bankká. Ezekből a bankokból alig egy év alatt eltűnt 100 milliárd forint, majd végül a Fidesz segítségével bedöntötték a bankokat - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus úgy értékelt, ez a bankcsoport és a korábban tönkrement Széchenyi Bank is azért alakult meg, hogy ki lehessen venni belőlük százmilliárdokat. Lukács Zoltán azt mondta, a felügyeleti és a kormányzati szervek nem tettek meg mindent ezeknek a pénzintézeteknek a megfelelő ellenőrzéséért, akkor ugyanis nem tűnhetett volna el az ügyfelek pénze.
Az MSZP ezért azt sürgeti, hogy ne csak a brókercég és a bankcsoport tulajdonosainál vizsgálódjanak, hanem az állami szerveknél is - hangoztatta.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jogszabályi előírások maradéktalan betartásával, közel féléves eljárás nyomán adott tevékenységi engedélyt a DRB bankcsoport tagjainak, amelyek többsége előzőleg már több évtizede szövetkezeti hitelintézetként működött - közölte a jegybank az MTI-vel, pénteken.

A jegybank szakmaiatlannak és alaptalannak tartja a DRB bankcsoport tulajdonosi köréhez tartozó befektetési szolgáltatónál feltárt visszásságok és a hitelintézeti formaváltás közti összefüggések sejtetését. A hitelintézeteknek prudens, biztonságos és szabályos módon kell működniük, függetlenül attól, hogy bankról vagy szövetkezeti hitelintézetről van szó - olvasható a jegybanki dokumentumban. A jegybank határozottan visszautasít minden - akár politikai szándékoktól, akár bármiféle anyagi érdekektől vezérelt - kísérletet, amely befolyásolni kívánja pártatlan és független felügyelési, engedélyezési tevékenységét - áll a közleményben.

Áder János sajnálatát fejezi ki az MSZP elnökének amiatt, hogy egy olyan törvény visszaküldését kérik rajta számon a szocialisták, amelyet az MSZP a parlamenti szavazáson testületileg utasított el. Az MSZP csütörtökön tartott sajtótájékoztatót arról, hogy szerintük Áder János köztársasági elnök is aktív szerepet játszott a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó bankcsoport létrejöttében azzal, hogy 2013-ban nem írta alá a takarékszövetkezeti törvényt, hanem visszaküldte azt a parlamentnek. Arra szólították fel az államfőt, hogy tisztázza szerepét az ügyben.

Áder János Tóbiás József pártelnöknek írt levelében hangsúlyozza, a törvény elfogadását követően közel száz takarékszövetkezet fordult kifogásaival, észrevételeivel, javaslataival a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz, kérve, hogy a törvényt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek.

Leszögezte: a takarékszövetkezetek bankká alakulásának lehetősége és feltételei már a törvénytervezet szövegében is adottak voltak, az újbóli országgyűlési tárgyalás ezen nem változtatott. Maga az átalakulás pedig - folytatta - egyetlen takarékszövetkezet esetében sem múlhatott azon, hogy azok kezdeményezik-e bankká alakulásukat, hiszen az átalakuláshoz szükséges feltételek meglétét az erre hivatott állami szerveknek minden esetben alaposan meg kellett vizsgálniuk.
Az államfő jelezte továbbá, hogy a törvényt - mint mindig - a rendelkezésére álló rövid idő ellenére is a lehető legalaposabb vizsgálatnak vetette alá, ennek során munkatársai számos szakemberrel konzultáltak, és egyértelművé vált: a felmerült kifogások egy része jogosnak tekinthető, így a szövetkezeti törvényt megfontolásra visszaküldte a Háznak. Megjegyezte, hogy a visszaküldéssel egy időben világossá tette érveit és indokait, amelyeket az MSZP egyetlen politikusa sem kifogásolt.
A Buda-Cash-ügy semmilyen összefüggésben nem lehet a hitelintézeti törvénnyel, hiszen Magyarországon ma már mindenki tudja, hogy az ügy szálai több mint 10 évre nyúlnak vissza - jelentette ki levelében Áder János. Az elnök arra kérte Tóbiás Józsefet, hogy ezekről a tényekről adjon tájékoztatást azoknak, "akik esetleges tájékozatlanságukkal könnyen sodorhatják kellemetlen helyzetbe" az általa vezetett pártot. Végül hangsúlyozta: az Országgyűlés által elfogadott törvények alkotmányos vizsgálatát olyan kötelezettségének tekinti, amelyben semmi és senki sem ingathatja meg, "bárki, bármilyen indokból is érezzen késztetést erre". "Elnöki eskümet követően többször is megerősítettem: ha száz jó törvényt kapok az Országgyűléstől, mind a százat aláírom, ha száz rosszat, mind a százat visszaküldöm" - idézte fel, nyomatékosítva: "ehhez tartom magam".

A parlament gazdasági bizottságában hallgatná meg a Fidesz a Buda-Cash-ügy miatt a szocialista kormányok három pénzügyminiszterét, László Csabát, Draskovics Tibort és Veres Jánost, továbbá Antali Károlyt, a Buda-Cash volt felügyelőbizottsági (fb) elnökét, valamint Farkas Ádámot, a pénzügyi felügyelet korábbi vezetőjét.

A Fidesz-frakció az MTI-nek pénteken küldött közleményében azt írta: a gazdasági bizottság hétfői ülésén László Csabát és Draskovics Tibort azért hallgatnák meg, mert kezdeményezésükre törölték el a brókercégek korábban kötelező kétévenkénti helyszíni ellenőrzését. Várják a tanácskozásra Veres Jánost is, aki "a korábbi két év helyett csak ötévenkénti ellenőrzést írt elő a brókercégeknél".

Az ülésre szintén meghívott Antali Károlytól, a Buda-Cash volt fb-elnökétől, a Bajnai-kabinet kormánybiztosától azt kérik, mondja el, mit tudott a csalásokról, és tájékoztatta-e erről Bajnai Gordon akkori miniszterelnököt - közölték. A kormánypárti képviselőcsoport hozzátette: várják a gazdasági bizottságba Farkas Ádámot, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) Bajnai-kormány idején kinevezett elnökét is. Indoklásul emlékeztettek, hogy az ő vezetése alatt végezték el 2010 májusában a Buda-Cash helyszíni ellenőrzését, és mindent rendben találtak, holott "már akkor tízmilliárdok hiányozhattak a keményen dolgozó kisbetétesek pénzéből".

"Mindannyiuknak válaszolniuk kell, miért könnyítették meg a brókercégek garázdálkodását, mit tudtak a csalásokról, és ha tudtak róla, miért nem léptek fel ellene kellő időben" - írta a Fidesz-frakció a közleményben. Ebben megismételték: a Buda-Cash-ügyet szocialista brókerbotránynak tartják, mert "a keményen dolgozó kisemberek pénzének eltüntetését a szocialisták törvénymódosításai tették lehetővé, és Bajnai Gordon szocialista kormánya láthatóan megbízott a Buda-Cash vezetőiben".
A gazdasági bizottság hétfői ülésének a parlament honlapján elérhető napirendi javaslata szerint a Mi vezetett a Buda-Cash-brókerbotrányhoz? című napirendi ponthoz az említetteken kívül meghívták Szász Károlyt, a PSZÁF volt elnökét is.

A Fidesz elvárja, hogy jelenjenek meg a gazdasági bizottság hétfői ülésén a Buda-Cash-ügyben "beidézettek" - mondta a kormánypárti frakció szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Tuzson Bence közölte: a bizottsági ülésén a terveik szerint meghallgatják azokat, akik felelősek voltak a helyzet kialakulásáért. A "beidézettek" között említette Antali Károlyt, a Buda-Cash volt felügyelőbizottsági (fb) elnökét, a Bajnai-kabinet kormánybiztosát, továbbá László Csabát, Draskovics Tibort és Veres Jánost, a szocialista kormányok volt pénzügyminisztereit, a brókercégek ellenőrzésével kapcsolatos változtatások előterjesztőit, valamint Farkas Ádámot, a pénzügyi felügyelet korábbi elnökét. Miért könnyítették meg a brókercég garázdálkodását, mit tudtak a csalásokról, és miért nem léptek fel velük szemben? - sorolta kérdéseiket a frakciószóvivő. A szocialisták csaknem öt éve nincsenek kormányon, de még mindig csontvázak esnek ki a szekrényből - fogalmazott Tuzson Bence, hozzátéve: a Fidesz szerint a Buda-Cash-ügy esetében szocialista brókerbotrányról van szó, mert az ügyhöz vezető okok a MSZP-s kormányok idejére nyúlnak vissza.

Indoklásul kifejtette: egy 2004-es törvénymódosítás szüntette meg az addigi kétéves ellenőrzési kötelezettséget a brókercégeknél, 2009-ben pedig a korábbi két év helyett ötéves ellenőrzési periódust vezettek be. A Buda-Cashnél 2010-ben el is végezték a helyszíni ellenőrzést, ám ez "sajátos módon" zajlott: már az országgyűlési választás után kezdődött, de még a Fidesz-kormány megalakulása előtt be is fejeződött - jegyezte meg. A szóvivő szerint kérdés, hogy Antali Károly, a Buda-Cash volt fb-elnöke, korábbi kormánybiztos beszámolt-e Bajnai Gordon akkori miniszterelnöknek arról, mi folyt a Buda-Cashnél.

Az említett döntéseket megszavazó szocialistáktól ugyancsak meg kell kérdezni, hogy tudták-e, mi lesz ezen intézkedések következménye - mondta. Tuzson Bence a tájékoztatón megjegyezte azt is, hogy a Buda-Cash-ügyben a kártalanítás folyamata március végéig lezajlik.

Az MSZP úgy látja, a Fidesz azzal takargatja saját felelősségét a Buda-Cash ügyben, hogy szocialista volt pénzügyminiszterek meghallgatását tervezi az Országgyűlés gazdasági bizottságában. Holott szerintük az igazság csak akkor derülhet ki, ha Matolcsy György, Járai Zsigmond és Varga Mihály is megjelenik a testület előtt.

Az MSZP Tuzson Bence tájékoztatója kapcsán közölte ezt az MTI-vel. A szocialisták szerint a Fidesz a "múltban vájkálva" a lényegről próbálja elterelni a figyelmet, vagyis arról, hogy a "Buda-Cash bankbotrány az 5 éve tartó kétharmados Fidesz-kormányzás bűne". Közleményükben nevetségesnek nevezik, hogy Rogán Antal és Varga Mihály a Buda-Cash vezérigazgatójának személyét összekötötte a Globex-üggyel, majd kiderült, hogy az utóbbiban érintett Gyarmati János nem kapcsolódik a Buda-Cash-hez. Az MSZP emellett aláhúzza, hogy a kormánypárt szocialistának nevezi a Buda-Cash befektetési igazgatóját, Andrási Miklóst, aki a Fidesz alapító tagja, 2009-ben pedig EP-képviselőjelöltje volt.

A Fidesz felelősségét bizonyítja az is, hogy a DRB-pénzintézetek 2013-ban a Fidesz segítségével váltak bankká takarékszövetkezetekből bankok - fejti ki az MSZP, majd megjegyzik, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legutóbbi vizsgálatát 2010-ben akkor végezte a Buda-Cash-nél, amikor már négy hónapja kormányon volt a Fidesz. "Ez a jelentés tizenhat súlyos megállapítást tett, és a Buda-Cash-t arra kötelezte, hogy negyedévente tegyen jelentést a PSZÁF-nak" - írják, arra is rákérdezve, hogy erről miért hallgat a Fidesz.

Postai úton, soron kívül, március 16-án kapják kézhez nyugdíjukat azok, akiknek eddig a DRB bankcsoportnál vezetett számlára érkezett az ellátásuk - közölte a Magyar Posta Zrt. pénteken az MTI-vel. A közlemény szerint az első nyugdíjfizetési napon egyúttal minden érintett ügyfél megkapja a személyre szabott nyugdíjnaptárt, amely tartalmazza, hogy a következő hónapokban mely napokon történik a kifizetés. A posta a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál nyilvántartott lakcímre kézbesíti az ellátást, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság erről és a további teendőkről levélben is értesíti az érintetteket - olvasható a tájékoztatásban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.