Vargáék szerint kijárna nekünk a felminősítés

A nemzetgazdasági tárca beletörődött közleményben rója fel a Moody'snak, hogy nem javított a magyar állam adósságfizetési képességének megítélésén, pedig az a Varga Mihály vezette minisztérium szerint az ország gazdasági eredményei miatt már kijárna nekünk. Igaz, most valójában nem is vártak új besorolást. Mindazonáltal a későbbiekben a Moody'stól és társaitól is okvetlenül felminősítést várnak.
A gazdasági eredményei alapján kijár Magyarországnak a felminősítés 2016-ban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton. Közleményében a szaktárca hangsúlyozza: a piac már rég beárazta a felminősítést, ezt mutatja az is, hogy a magyar állampapírok hozama sok esetben alacsonyabb a jobb hitelminősítéssel bíró országok államkötvényeinél. A kormány várakozása, hogy a magyar gazdaság eredményeit nemcsak a piac és a mértékadó nemzetközi szervezetek, hanem a hitelminősítők is elismerik 2016-ban.

A minisztérium közleménye szerint a csökkenő államadósság, az alacsony hiány, a mérsékelt infláció és a növekedési számok is azt mutatják, hogy a magyar reformok működnek. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal történt megállapodásnak megfelelően csökkent a bankadó, a forintosításoknak köszönhetően 1 százalék közelébe került a lakossági devizaalapú hitelek aránya. A magyar gazdaságpolitika kiszámítható és jelentősen csökkent az ország pénzügyi sérülékenysége is.
Az uniós szabályok szerint a hitelminősítők az általuk egy évre előre bejelentett időpontokban változtathatnak az EU tagországok besorolásán.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a Moody's Investors Service pénteken nem hozott döntést. A Moody's alig több mint három hónapja, 2015 novemberében lépett utoljára, akkor stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítési kilátását, a kialakult gyakorlat szerint pedig a következő időpontban a hitelminősítők nem szoktak rögtön a besoroláson is változtatni - írja közleményében az NGM.

A Moody's legközelebb július 8-án vizsgálhatja felül a magyar adósbesorolást, ekkor már a 2015-re vonatkozó végleges makroszámok, valamint a konvergenciaprogram és a tavasszal elfogadni tervezett 2017. évi költségvetés ismeretében dönthet.
A szaktárca várakozása szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.