Maradtunk a bóvliban

Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody's Investors Service, így nem is jelentett be osztályzatmódosítást a péntek éjszakára kitűzött időpontban.
A Moody's listáján Magyarország szuverén adósosztályzata így továbbra is "Ba1", felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással. A magyar besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől.

A nemzetközi hitelminősítő az Európai Unió előírásainak megfelelően - a többi hitelminősítőhöz hasonlóan - előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét.

A Moody's a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, a cég azonban péntek éjjel - közép-európai idő szerint szombaton kora hajnalban - Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A Moody's idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án, utána november 4-én szerepel.
A globális pénzügyi válság után életbe léptetett EU-szabályozás alapján - hacsak azonnali minősítési lépést igénylő rendkívüli fejlemény nem történik - a hitelminősítők az általuk előre meghatározott időpontban hajthatnak csak végre adósosztályzati lépéseket európai uniós államadósok esetében.

A kialakult gyakorlatnak megfelelően a cégek egy-egy európai államadósra évi két vagy három felülvizsgálati időpontot tűznek ki, mindig pénteki napokra, és a felülvizsgálati eredményeket rendszerint a kijelölt nap éjszakáján, az európai és az amerikai piaci zárások után jelentik be Londonban.

Az időpont előzetes meghatározása azonban nem kötelezi a hitelminősítőket arra, hogy a kijelölt napon tényleges osztályzat- vagy kilátás-módosítási lépéseket jelentsenek be. A menetrend annak meghatározására szolgál, hogy ha az EU-tag államadósok besorolásait módosítani kívánják, ezt - váratlan és nagy horderejű adósminőség-befolyásoló fejleményektől eltekintve - mely időpontokban tehetik meg.

A másik két nagy hitelminősítő két-két időpontot jelölt ki a magyar adósosztályzatok idei felülvizsgálataira.
A Standard & Poor's 2016-ra szóló menetrendjében Magyarország először két hét múlva, március 18-án, majd szeptember 16-án kerül sorra, a Fitch Ratings május 20-án, utána november 18-án végezheti el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.

Londoni pénzügyi elemzők nem is adtak jelentős esélyt arra, hogy a Moody's már ezen a héten visszaemeli a befektetésiajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást.

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a magyar besorolási kilátásokról összeállított minapi előrejelzésükben közölték, hogy az idei első, pénteki felülvizsgálati időpontot "egy kicsit még korainak" tartanák a felminősítéshez, mivel a Moody's csak tavaly novemberben javította pozitívra a magyar besorolás kilátását.
A Morgan Stanley elemzői szerint a Moody's jó eséllyel a júliusra kitűzött következő felülvizsgálaton sorolhatja át Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába.

A ház várakozása szerint Magyarországot az idén legalább két hitelminősítő visszaemeli a befektetési sávba, tekintettel a javuló államadósság-mérőszámokra, és a korábbinál kiszámíthatóbb gazdaságpolitikai környezetre. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint emellett 2016 lehet az az év, amikor a magyar kormány és a bankrendszer viszonya normalizálódik.

Ha legalább a Moody's és a Fitch, vagyis a magyar osztályzatokra pozitív kilátást érvényben tartó két hitelminősítő az idén valóban visszaemeli a magyar szuverén osztályzatot a befektetési kategóriába, ez egyben azt is jelentené, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország 2016-ban ismét befektetésre ajánlott szuverén adóssá válna. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.

Ha e két cég felminősíti Magyarországot, azzal a magyar szuverén befektetési termékek potenciális vásárlói köre is bővülhet, számos intézményi befektető szabályzata ugyanis kizárólag befektetési ajánlású papírok tartását engedélyezi.
A három nagy hitelminősítő jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó - "BB plusz/Ba1" - besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

A Fitch tavaly májusban, a Moody's november 6-án javította felminősítés lehetőségére utaló pozitívra a magyar adósosztályzatok kilátását az addigi stabilról.

A Standard & Poor's tavaly márciusban - a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon, az azóta is érvényes stabil kilátás pozitívra javítása nélkül - emelte egy fokozattal "BB plusz"-ra a devizában és a forintban fennálló hosszú lejáratú magyar államadósság besorolásait.

Az S&P tavaly márciusi osztályzatjavításával került a magyar államadós-osztályzat mindhárom hitelminősítőnél azonos szintre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.