Varga-csomag: jaj a kultúrának, itt a második lépcső!

A kiadásoknak kevesebb mint két százalékát veszi el a Varga-csomag – átlagosan. Brutális lesz a megtakarítási kényszer a kulturális, valamint az innovációs alapoknál: itt a költségvetési főösszeg 9 százalékát meg kell spórolni. Úgy néz ki, már most életbe lépett a második ütem, nincs feltételes mód a támogatások befagyasztásánál és a beruházások leállításánál.

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap a Varga-csomag legnagyobb vesztese. A Magyar Közlönyben megjelentek a zárolás részletei: e szerint összességében a kiadásoknak kevesebb mint a két százalékát kell megtakarítani, ám a korábbi hírekkel ellentétben nem látszik, hogy mindenütt azonos arányú volna a zárolás.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt héten jelentette be, hogy a kormány háromlépcsős megtakarítási programról döntött annak érdekében, hogy az Európai Uniót biztosítsa: a hiány idén és jövőre mindenképpen három százalék alatt lesz. A megtakarítás első lépcsője a most elhatározott 92 milliárd forintos zárolás, amelyet a kabinet határozata értelmében a jövő évi költségvetésben is érvényesíteni kell.

A zárolás mindenkit érint, ám nem azonos arányban. Jó példával jár elöl a Nemzetgazdasági Minisztérium: itt a kiadásoknak a 4,2 százalékát takarítják meg – ez azonban csak 2,7 milliárd forint. A legnagyobb összeget az Emberi Erőforrások Minisztériumának kell kigazdálkodnia: 17 milliárd forintot, ám ez nem éri el a szaktárca költségvetési kiadásainak 1 százalékát sem. A legnagyobb arányú megtakarításra az elkülönített állami alapokat kényszerítik: a Nemzeti Kulturális Alapnál egymilliárdos egyenlegjavulást kell például elérni – az évi 11,7 milliárd forintos költségvetésből. A legrosszabbul valóban az innováció és a kutatás-fejlesztés segítésére hivatott Kutatási és Technológiai Innovációs Alap jár. Itt az 56 milliárdos kiadásokból 10 milliárdot eleve a kötelező költségvetési befizetés visz el, további 9 milliárdot tesznek ki az egyéb kötelezettségek (nemzetközi hozzájárulások) – vagyis 37 milliárdos a valós, elkölthető keret. Ebből kell most 5 milliárdot megtakarítani a rendelkezés szerint, ami 13 százalék feletti zárolást jelent.

Azt, hogy a tárcák konkrétan hogyan takarítják meg az előírt összeget, nem részletezi a kormányhatározat: ezt a minisztereknek kell saját hatáskörben eldönteniük. Az a kormány határozatának értelmében május végére derül ki, hogy mely programok állnak le, szűnnek meg – a Magyar Államkincstárnak kell leadni a listát május 24-éig.

Ezzel azonban még nincs vége a csomagnak. Az előírás a második lépcsőre is tartalmaz utasítást: 60 milliárdos megtakarítást kell elérni a jövő évi költségvetésben úgy, hogy a miniszterek a már folyó és tervezett beruházásokból, fekújításokból vagy azok átütemezésével, vagy külső források megszerzésével csippentenek le kiadásokat. Ezenkívül utasításba adja a kormány a nemzetgazdasági miniszternek, hogy csak ott emeljen ellátást, ahol erre törvény kötelezi – vagyis a nyugdíjakon kívül szinte minden más juttatást, bért, támogatást a mai szinten fagyasztanak be.

Ez annyit jelent, hogy már életbe lépett a második fokozata a csomagnak – bár Varga Mihály korábban még azt mondta, hogy csak akkor kerítenek erre sort, ha a kormány úgy látja: a növekedés nem a várakozásainak megfelelően alakul. A KSH holnap publikálja az első negyedév számait. 

A harmadik fokozat egyes adók bevezetése lehet: a banki és az energiaadók emelésén túl a tranzakciós illeték emelése került szóba korábban. A Népszabadság korábban úgy értesült: a készpénzfelvétel illetéke a duplájára emelkedne a mostani elképzelések szerint, ha erre szükség lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.