Varga Mihály: a bankadó is eltörölhető

Hogyha lesznek plusz forrásaink a gazdasági növekedésből, akkor van néhány szektor – és ezek közé tartozik a bankszektor is –, ahol a különadókat át lehet gondolni, a bankadót felül lehet vizsgálni – nyilatkozta Varga Mihály a Világgazdaságnak. A nemzetgazdasági tárca vezetője megismételte a Népszabadságnak adott interjúban mondottakat: nem vár bankcsődöket a devizahitelezés rendezése miatt.

A miniszter szerint az MKB kivásárlása egyedi eset (hiszen Brüsszel kötelezte a bajorokat az eladásra), minden pénzintézet, amely korábban menni akart, végül marad, a külföldi tulajdonosok rendezni fogják a devizahitelek forintosításának költségét. Ezt azonban már nem jövőre tette, és azt is elárulta: a jegybank devizatartalékának felhasználása is szóba jöhet a forintosítás kapcsán. (Ettől korábban Matolcsy György csapata mereven elzárkózott - igaz, akkor még csak a Bakszövetség javasolt ilyen lépést).

Varga Mihály elképzelhetőnek tartja, hogy négy százalék felett növekedjen a gazdaság középtávon (a Népszabadságnak korábban 3-5 százalékról beszélt), amihez az uniós gazdaságfejlesztési források felhasználását látja alapnak. A növekedést szerinte is segítheti a különadók csökkentése, bár szerinte kiszámítható a gazdasági környezet és ígéretes a befektetőknek Magyarország, mert jó helyen van és megfelelő a képzési rendszere.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.