Változatlan az energiaár-helyezésünk

Budapesten a második legalacsonyabb a lakossági energiaár a közműhivatal által mért európai – zömmel uniós – fővárosok sorában.

Nem változott Budapest lakossági áram- és gázárainak helyzete a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) más külföldi intézményekkel közösen készített novemberi kimutatásában. Eszerint 23 európai főváros – 22 uniós és Belgrád – sorában a magyar főváros áramára a második legalacsonyabb. Nálunk csak az unión kívüli Belgrád olcsóbb. (Ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni: alighanem számos, a tanulmányban nem vizsgált európai főváros olcsóbb nálunk. Az itt is forrásként feltüntetett Eurostat I. félévi országos ársorrendjében, mint arról korábban beszámoltunk, a magyar lakossági áramár 38 vizsgált állam sorában a 10.) A vásárlóerőhöz viszonyított sorrendben áramár-helyezésünk változatlanul a 8.

A gázár tekintetében helyezésünk 22 európai főváros (21 uniós és Belgrád) sorában továbbra is a második Bukarest után, a vásárlóerőhöz viszonyítva pedig negyedikek vagyunk. Mögöttünk Bukarest áll; nálunk kedvezőbb a helyzet Londonban, Brüsszelben és Luxembourgban. A kimutatás szerint a budapesti átlagfizetésen belül a gáz- és áramköltségek 5,5 százalékot tesznek ki, ami a mért 20 uniós főváros sorában változatlanul a hatodik legkedvezőtlenebb érték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.