Víz alatt van hatvan út

Közel hatvan útszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az elmúlt két napban az országos közúthálózaton - adta hírül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A reggeli jelentések szerint 18 település nem közelíthető meg személygépjárművel. A helyzet továbbra is az Észak-Magyarország régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb.

A Magyar Közút lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton jelenleg csaknem 60 szakaszon van érvényben teljes útzár - ezek az utak az elmúlt napok heves esőzései nyomán kerültek ismét víz alá. Emellett számos út nehezen, lépésben járható, több helyen pedig csak félpályán haladhat a forgalom. A legtöbb szakaszon az átfolyó víz padkaelmosást, rézsűcsúszást, rézsűsuvadást és iszapelöntést okozott, több helyen a burkolat is megsüllyedt.

A napokban lezúduló extrém mennyiségű eső miatt kialakult árvizek az országos közúthálózat mellőli területekről nagy mennyiségű iszapot és sarat hordtak az árkokba és átereszekbe, így azok már nem tudják betölteni feladatukat. Ezért lehetséges például, hogy bár korábban a közútkezelő több helyen megtisztította az árkokat és a padkákat, a soha nem látott mennyiségű víz mégis gyorsan feltöltötte az árkokat, így a közlekedők több helyen is iszapelöntéses szakaszokkal találkozhatnak.

Társaságunk illetékes üzemmérnökségei több száz géppel és szakemberrel folyamatosan dolgoznak a helyreállítási munkálatokon, ugyanakkor az időjárás sajnos nem kedvez számunkra, így ezek a munkák akár több napot is igénybe vehetnek - tájékoztatott az aktuális helyzetről Pécsi Norbert Sándor. A Magyar Közút szóvivőjének közlése szerint szakembereik azon dolgoznak, hogy a keletkezett károkat a lehető legrövidebb időn belül kijavítsák.

A legtöbb útlezárást az észak-magyarországi és dél-dunántúli úthálózaton kellett bevezetnie a társaságnak. Borsod-Abaúj-Zemplén megye továbbra is halmozottan hátrányos helyzetben van, emellett több helyen is teljes útlezárást vezetett be a cég - a többi között Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében.

Jelenleg személygépjárművel nem közelíthető meg Viszló, Debréte, Dédestapolcsány, Sajóvelezd, Nekézseny, Nagybarca, Bánhorváti, Rakacaszend, Rakaca, Szászfa, Pamlény, Keresztéte, Csokvaomány, Kishuta, Nagyhuta, Alsómocsolád, Tornaszentandrás és Tornabarakony.

A közlekedők friss információkat kaphatnak az aktuális útállapotokról a Magyar Közút Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-s telefonszámon, valamint a www.kozut.hu internetes oldalon keresztül.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.