Újratöltött RWE-vélemény a Nabuccóról

Az RWE "reaktív közleményt" tett közzé azután, hogy elnökük, Jürgen Grossmann Wall Street Journal (WSJ) Deutschlandnak adott nyilatkozatát a piac a Nabucco gázvezetéktervtől való távolodásként értelmezte. A friss közlemény rögzíti: nem szállnak ki a Nabucco-tervől, de egyelőre nincs bele gáz. Amúgy meg mindenre nyitottak és vizsgálódnak.

"A lényeg, hogy a Kaszpi-térségből eljusson a gáz Európába, és az RWE megfelelő mennyiséghez jusson belőle. Hogy ezt aztán Nabuccónak hívják, vagy épp Turandotnak, teljesen mindegy. Nem feltétlenül szükséges részt venni a milliárdos terhet jelentő vezetéképítésben. Minden olyan megoldást üdvözlünk, amivel befektetési szükségletünk a lehető legalacsonyabb lesz" - idézett kedden Jürgen Grossmann RWE-elnök számukra adott interjújából a WSJ német kiadása.

A konszern éléről amúgy távozófélben lévő vezér szavait a piac úgy értékelte, hogy a német energiaóriás távolodik az összeurópai gázvezeték-elképzeléstől. (A konzorciumnak jelenleg hat tagja van, köztük a Mol. Az RWE négy éve, utolsóként csatlakozott.) Többen számba vették annak lehetséges következményeit, ha az RWE tényleg kiszállna. A lengyel Gazeta Wyborcza egészen odáig merészkedett, hogy egy ilyen lépéssel az egész Nabucco-elképzelés összeomlana.

A csoport esseni központjában megfogalmazott mai "reaktív közlemény" ugyanakkor rögzíti: az RWE kitart korábbi vezetéktervei mellett.

Stefan Judischot, az RWE Supply&Trading ügyvezető igazgatóját idézve úgy fogalmaznak: az RWE alapvető hozzáállása nem változott a Nabucco ügyében. A cég célja, hogy biztosítsa a gázellátást Európa számára a Kaszpi-térségből. Éppen ezért vesz részt a Nabucco gázvezetékprojektben is. Ezen a jövőben sem kíván változtatni.

Igaz azonban - folytatják -, hogy az RWE csak akkor járul hozzá a vezeték megépítéséhez, ha elegendő mennyiségű gáz áll rendelkezésre annak megtöltéséhez és gazdaságos működtetéséhez. Ez sajnos a mai napig nem biztosított.

Múlt év végén Azerbajdzsán és Törökország szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy transz-anatóliai gázvezeték (TANAP) néven a Nabucco török szakaszára alternatív vezetéket építenek Azerbajdzsánból a török-bolgár határig. Ez a döntés új helyzetet teremtett. De ez nem jelenti azt, hogy az RWE ki akar szállni a Nabucco projektből.

Az RWE többször is hangsúlyozta, hogy bármilyen együttműködésre nyitott annak érdekében, hogy minél gazdaságosabban szállítson kaszpi és potenciális észak-arab gázt Európába.

“Nyilvánvalóan értékeljük azt a potenciális lehetőséget, melyet a TANAP teremt ahhoz, hogy csökkentsük az anyagi ráfordításunkat és elérjük a végső célunkat. Ezt a lehetőséget alaposan meg kell most vizsgálnunk” – mondta .

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.