Mégis nyitva a magyar légtér

Bár Hajnali 2-től korlátozták a légi forgalmat Magyarország felett, délelőtt mégis arról döntöttek, hogy a szabad a teljes magyar légkör. Ferihegy működik, de a keddi járatok többségét törölték, csak azok a gépek indulhatnak, amelyeket a célállomás is fogad.

Éjjel újra korlátozták a légi forgalmat Magyarország felett, ma hajnali 2 órától a Balassagyarmat-Szentgotthárd vonaltól nyugatra eső ellenőrzött légtérben, 3000 és 6000 méter között nem lehetett repülni. A helyzet azonban nap közben megváltozott, így a teljes magyar légteret megnyitották 6 ezer méter felett és alatt is. Legközelebb délután négy körül döntenek arról, hogy elrendelik-e a légtérzára. Az előrejelzések alapján erre azonban nem kell számítani - mondta Hangyál Gyula, a HungaroControl légirforgalmi vezérigazgató-helyettese kedden sajtótájékoztatón.

Utasok várakoznak a Ferihegyi repülőtér 1-es terminálján
Budapest, 2010. április 20. Utasok várakoznak a Ferihegyi repülőtér 1-es terminálján. Nyitva marad a magyar légtér 6 ezer méter felett és alatt is, legközeleb hat óra múlva döntenek arról, hogy elrendelik-e a légtérzárat, az előrejelzések alapján erre azonban nem kell számítani. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Jelenleg Ferihegyről is fel- és leszállhatnak a repülőgépek, de reggel kilencig mindössze hét menetrendszerinti járat indult el és ugyanannyi érkezett. A járatok ugyanis csak akkor tudnak közlekedni, ha a célállomás fogadja azokat és arról a légitársaságok döntenek, hogy elindítják-e a járatokat. A keddi járatok többségét törölték - olvasható a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. honlapján. A honlap a túlterheltség miatt "takarék üzemmódban", de jól áttekinthetően üzemel.

A múlt héten pénteken 19 órakor érvénybe lépett légtérzárat hétfőn 12 órakor oldották fel. Addig egyetlen légi járat sem indult el Budapestről, vagy érkezett oda.

Hétfőn nap közben az Európai Unió tagországainak közlekedési miniszterei megállapodtak abban, hogy fokozatosan enyhítik a légtérhasználatra vonatkozó korlátozásokat, amelyeket az izlandi vulkánkitörés miatt kellett elrendelni.

A megállapodás alapján a légteret három zónára osztják: tiltott, akadálytalanul repülhető és kockázatosnak minősített körzetekre, az egyes zónák határait pedig mindig az adott országra jellemző meteorológiai viszonyok és a felhőzet függvényében határozzák meg a nemzeti közlekedési hatóságok.

Akik felszálltak

Ferihegyről reggel elindult a WizzAir Nápolyba, és a Lufthansa Frankfurtba tartó gépe, de utóbbi légitársaság a legtöbb járatát törölte mára. Ahogy az Easyjet és a British Airways is, a Ryanair pedig csak holnap indítja újra menetrendjét. A Malév a hajnali órákban még nem jelezte, mely járatait indítja el, de vélhetően néhány nyugat-európai gép elindul. A Travel Service, mivel főként déli nyaraló-célpontokra indít járatokat, mindaddig repül, amíg a hatóságok engedélyezik.

Az Air France fokozatosan elkezdi újraindítani járatait. Mától normális rendben indítja hosszú távú járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már. Az Air France az Orly és a Roissy-Charles de Gaulle légikikötőből indítja gépeit, tegnap még Touluuse-ból és Bordeaux-ból indultak és érkeztek a gépek. Párizsból ma délelőtt még csak az induló járatok közlekednek majd normális rendben, déltől azonban már az európai úti célokra indulók is.

A svájci légteret reggel 8 órakor nyitják meg az ország légiforgalmi hatóságának bejelentése szerint, amely hozzáteszi, hogy bár vannak még hamufelhők Svájc felett, koncentrációjuk sokkal kisebb, mint korábban. Ezenkívül az elvégzett próbarepülések eredménye is lehetővé teszi a forgalom fokozatos újraindítását - tették hozzá.

A német légtér hivatalosan 14 óráig zárva marad, de a légitársaságok külön engedélyek alapján indíthatnak személyszállító járatokat - közölte a német légi biztonsági hatóság. Így tehát 12 órával hosszabbították meg a légtérzárlatot az országban a legutóbbi tilalomhoz képest. A külön engedéllyel történő járatindítás lehetősége miatt a Lufthansa bejelentette, hogy azonnal újraindítja összes nemzetközi járatát, hogy mihamarabb haza tudják vinni a több százezer külföldön ragadt német állampolgárt, ami már a gazdaság működésében is okoz gondokat. Az Air Berlin is elkezdte hétfőn újraindítani egyes járatait.

Az Austrian Airlines is működteti, főleg keleti és déli irányba közlekedő járatait, s magasabb fokozatba kapcsoltak a török légitársaságok is.

Erősödik a vulkán, de kevesebb a hamu

A káoszt okozó izlandi vulkán továbbra is aktívnak mutatkozik, de egyre kevesebb hamut lövell ki magából - közölték kedden izlandi szakemberek. A szigetország meteorológiai intézetének jelentése szerint a vulkáni tevékenység folyamatos, de a kiáramló hamu már alacsonyabban lebegő felhőt képez.

Sigtrudur Arnsdottir földrajztudós a brit hírügynökségnek elmondta: a legfrissebb felmérések szerint a korábbinál nagyobb mennyiségű láva képződött. Björn Einarsson meteorológus ehhez hozzáfűzte: a láva mennyiségének a növekedése azt jelenti, hogy a tűzhányó kevesebb hamut lövell ki magából.

A kevesebb hamu azonban a brit légtér felé halad, ezért szakértők szerint "valószínűtlen" a brit légiforgalom zömét lebonyolító dél-angliai - köztük a londoni - repülőterek keddi megnyitása.

A brit országos légi irányítási szolgálat (NATS) kedd délelőtt közölte, hogy az újabb hamufelhő miatt a korábbi, valamelyest derűlátó légtérnyitási menetrend felülvizsgálatára kényszerült. A felhő Észak-Írország felől tart délkeletre, és éjszakára beborítja az ország nagy részét. Emiatt valószínűtlen, hogy a déli országrészben kedden megindulhat a légiforgalom.

Ez a helyzet máshol

A nemzetközi korlátozások a kedd reggeli állapot szerint:

Ausztria: hétfő reggel 5 órakor megnyílt a légtér

Belgium: kedd reggel 8 órától fokozatosan nyílik meg a légtér

Bulgária: a légtér hétfő este teljesen zárva volt 

Csehország: hétfő 12 órakor 48 óra időtartamra megnyitották a légteret

Dánia: a repülőterek kedd 14 óráig zárva vannak

Egyiptom: több tucat induló járatot töröltek hétfőn

Észtország: kedd hajnali 3 órakor 6 óra időtartamra megnyílt a légtér

Fehéroroszország: 7000 és 11 ezer méter közötti magasságban korlátozzák a légi forgalmat, több, Minszkből induló járatot törölnek, vagy késleltetnek.

Finnország: újra meghosszabbították a légtér zárlatát legalább kedd 18 óráig

Franciaország: az Air France francia légitársaság keddtől normális rendben indítja hosszú távú járatait a fővárosból, és belföldi járatainak nagy része is elindul már

Hollandia: hétfő este három utasszállító gép elindult Amszterdamból tengerentúlra

Horvátország: vasárnap minden reptér megnyílt

Írország: kedd reggel 6-kor korlátozottan megnyíltak a repülőterek, az Aer Lingus reméli, hogy 15 órára helyreáll a menetrend, a Ryanair csak szerdán kezd járatokat indítani

Izland: minden repülőtér nyitva van, de Európába nem közlekednek járatok

Kanada: 9 belföldi járatot töröltek az ország keleti partján, ez az első közvetlen korlátozás az amerikai kontinensen a hamu miatt 

Lettország: csak átrepülni szabad az ország felett legalább 6500 méteres magasságban

Litvánia: a légteret vasárnap este megnyitották. 

Lengyelország: ismét bezárták a varsói, a lodzi és a krakkói repülőteret 

Magyarország: újra korlátozzák a légi forgalmat kedden hajnali 2 órától a Balassagyarmat-Szentgotthárd vonaltól nyugatra eső ellenőrzött légtérben, 6000 méter alatt, ettől a vonaltól keletre 9.30-ig  lehet repülni, ezt követően azonban várható, hogy erre a területre is kiterjesztik a légtérzárat

Nagy-Britannia: a skót légteret meg lehetett nyitni kedd reggel 8 órakor, de az észak-írországi sorsa bizonytalan, Anglia egyes részein és Walesben kedd kora délután megnyílhat a légtér, de lehet, hogy éppen a legforgalmasabb területen, London felett nem

Németország: A német légtér hivatalosan kedden 14 óráig zárva marad, de a légitársaságok külön engedélyek alapján indíthatnak személyszállító járatokat, a Lufthansa bejelentette hétfőn, hogy azonnal újraindítja összes külföldre menő járatát, sőt kedden néhány belföldi járatot is elindítanak, az Air Berlin is elkezdte hétfőn újraindítani egyes járatait

Norvégia: vasárnap este óta majdnem teljesen nyitva a légtér, és a fő repülőterek működnek. Kedd reggel viszont a délnyugati légtérben megtiltották a repülést.

Olaszország: kedd reggel 8-ig zárva van minden reptér az ország északi részén

Oroszország: nyitva van a légtér és minden repülőtér

Románia: hétfőn 20 órakor megnyílt a teljes légtér

Spanyolország: minden repülőtér nyitva volt hétfő reggel

Svájc: kedd reggel 8-kor megnyílt a légtér

Svédország: a légtér nyitva van vasárnap óta a Stockholmtól 250 kilométerrel északra kezdődő északi országrészben, hétfőn 8 órakor részlegesen megnyílt a stockholmi Arlanda, Malmö zárva van

Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina: a légtér vasárnap megnyílt 

Szlovákia: a légtér hétfőn 14 óra 30-kor megnyílt 12 órára

Szlovénia: hétfőn 6 órakor ideiglenesen megnyitották a légteret Törökország: semmilyen légi forgalmi korlátozás nincs

Ukrajna: nyitva van a repülőterek zöme, köztük a kijevi

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.