Újabb transzeurópai gázvezetékterv

Habár még egy centi gázvezeték nem épült a Kaszpi-térségből Európa felé, a számos elképzelés után most újabb tervet dobott be a British Petrol (BP). Azerbajdzsán nemsokára egyet kiválaszt a gázmezőire ácsingózók - többek mellett a Nabucco - közül. Az Orbán-kormány által előnyben részesített AGRI-projektről nincs szó.

Délkelet-európai vezetéket építene a brit BP: az 1 300 kilométeresre tervezett vezeték az azerbajdzsáni Sah-Deníz mezőről szállítana földgázt Törökországon, Bulgárián, Románián keresztül a magyar határig, illetve Ausztriába - jelentette keddi számában a Financial Times.

Jelenleg három projekt van forgalomban az azerbajdzsáni, illetve a Kaszpi-tenger térségéből származó földgáz szállítására Dél-Európán keresztül. Az egyik a Nabucco, a másik a Trans-Adriatic Pipeline (TAP), a harmadik pedig az IGI Poseidon - írja az újság.

Más híradások szerint az IGI Poseidon a Törökországtól Olaszországig tervezett ITGI része.

A Nabucco Törökországon Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül szállítana földgázt nyugati irányban Ausztriáig.

A transzadriai csővezeték (TAP) Görögországból indulna, majd Albánia és az Adriai-tenger érintésével Olaszországig haladna, és onnan menne a földgáz Európa más országaiba. A Poseidon ugyancsak Olaszországig vezetne Törökországon és Görögországon keresztül.

A BP által tervezett vezeték a negyedik a sorban. Még időben érkezett, miután Azerbajdzsánban október 1-jéig kell benyújtani a Sah-Deníz gázmező hasznosítására vonatkozó ajánlatokat.

A Sah-Deníz konzorcium, amelynek tagja az állami Socar energiavállalat és a BP is, három csoportot - Nabucco, TAP, Poseidon - hívott meg, hogy tegyen ajánlatot a gázkinyerésre és a gáz továbbszállítására a gázmezőről. Most csatlakozik hozzájuk a BP gázvezeték-terve is.

A Sah-Deníz konzorcium várhatóan az év végéig dönt arról, hogy melyik beruházást részesíti előnyben.

A tudósítás nem tesz említést az Azerbajdzsántól Magyarországig tervezett AGRI-elképzelésről. Ehhez az Orbán-kormány csatlakozott, a Magyar Villamos Műveket kijelölve honi résztvevő félként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.