Újabb fejek hullanak a Volkswagennél

Mindössze három hétig volt hivatalában Winfried Vahland: a topvezetőt a Volkswagen állította a cég botrány tépázta amerikai üzletágának élére, azonban az üzletember szerdán minden különösebb indoklás nélkül lemondott.

Bár a cég szerint nincs összefüggés, ám Vahland távozása egybeesik a Spiegel cikkének a megjelenésével: a hetilap ebben azt állítja, hogy a cégnél sokkal többen tudtak a csalásról, mint azt korábban a Volkswagen elismerte, legalább harminc felső vezetőnek voltak ismeretei arról, hogy a cég éveken át egy beépített szoftverrel manipulálta a dízelmotorjai szennyezőanyag-kibocsátását, így azok tesztkörülmények között környezetbarátként üzemeltek, a mindennapi életben azonban a megengedett egészségügyi határérték több tucatszorosát pufogták ki magukból.

Az eltelt hetekben a Volkswagen számos helyen – többek között az Egyesült Államokban a szenátusi meghallgatáson is – azt állította, hogy mindössze két, a szennyezőanyag-kibocsátási botrányban érintett motormárka vezető mérnöke tudott a csalásról. Igaz, a meghallgatást vezető szenátor kérdésére, miszerint ez mennyire életszerű, a cég képviselője kényszeredetten elismerte, hogy valóban furcsán hangzik.

 

Annál is inkább, mivel a csalást leleplező amerikai mérnök, Daniel Carder is azt nyilatkozta, hogy erről szóló tanulmányát már 2014-ben elküldte a cégnek is. De korábban német sajtóértesülések pedzették, hogy az ország környezetvédelmi csoportjai már 2011-ben figyelmeztették a kormányszerveket: egyes autógyártók – néven említették a Volkswagent – beépített szoftverrel manipulálják a teszteken a szennyezőanyag-kibocsátásukat. Carder szerint cseppet sem ártana a többi autógyártó motorjait is ugyanígy megvizsgálni.

Közben az olasz rendőrség nyomozói megszállták a Volkswagen veronai és a Lamborghini bolognai irodáit, sajtóértesülések szerint csalás gyanújával vizsgálódnak.

Szintén szerdai fejlemény, hogy úgy néz ki, hatósági nyomásra a Volkswagennek kötelezően vissza kell hívnia 2,4 millió autót. (Korábban a cég az önkéntes szervizelést pártolta volna.) Az újabb fejlemény már jóval feljebb pumpálja a cég költségeit, így az már biztos, hogy a korábban a kármentésre félretett 6,5 milliárd eurónál jóval többre lesz szüksége a botrány nyomán piaci értéke harmadát elbukott cégnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.