Új befektetőket látnak a Nabucco körül?

Nem zárta ki új részvényesek, köztük a Shah Deniz 2. konzorcium tagjainak csatlakozását a Nabucco Westhez Reinhard Mitschek, az európai gázvezeték létrehozására alakult konzorcium igazgatója egy pénteki telefonos sajtótájékoztatón.

Mint mondta, jelenleg tárgyalnak a Bayern Gasszal, de ez nem zárja ki, hogy más részvényesek is csatlakozzanak, illetve hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz mező földgázkincsének kitermelésére alakult konzorcium "egyik vagy másik tagja" is érdeklődést mutat majd.

A földgázmező részvényesei csütörtökön jelentették be, hogy a Nabucco Westet támogatják a gáz Közép-Európába szállítására. Ezzel a versenyből kiesett a Nabucco Westhez hasonló nyomvonalon tervezett Délkelet-Európai Vezeték (SEEP). A pályázaton részt vesz az Olaszországig tervezett Transz-adriai vezeték (TAP) is. Törökország és Azerbajdzsán kedden írt alá megállapodást a TANAP gázvezeték megépítéséről, amelynek nyugati végződése a török-bolgár határon lenne.

Mitschek kijelentette: biztos benne, hogy a kitermelők végleges választása is a Nabucco Westre esik majd. A TAP vezetékkel összehasonlítva a Nabucco előnyének tartja, hogy az államközi megállapodások révén "a legszilárdabb jogi háttérrel" rendelkezik, és hogy nagyszámú országot ér el, minden részt vevő partnerországban csatlakozással. Hangsúlyozta, a konzorcium elkötelezett tagokra támaszkodik. "Nincs okom kételkedni a részvényesek elkötelezettségében" – fogalmazott egy kérdésre válaszolva, amelyben felidézték, hogy a Mol korábban a Nabucco eredeti, hosszabb változatával kapcsolatos bizonytalanságokra mutatott rá.

A konzorcium néhány tagja tavasszal azt jelezte, hogy erősíteni szeretnék pozíciójukat a pályázaton, és döntést szeretnének az azerbajdzsáni Shah Deniz 2. gázmező földgázkincsének kitermelésére alakult konzorciumtól a délkelet-európai projektekkel kapcsolatban – mondta Mitschek. "Ez a döntés most megszületett" – tette hozzá.

A Mol pénteki közleményében üdvözölte a kitermelők döntését, "ez a döntés egy hosszú bizonytalan időszak végét hozhatja el, amely az eredeti Nabucco terv kivitelezése körüli aggályokból eredt" – írták. Hozzáfűzték, hogy a döntés a Mol-csoport korábbi álláspontját igazolja, miszerint az eredeti Nabucco-koncepció nem volt gazdaságilag megvalósítható, míg egy rövidebb és kisebb kapacitású vezeték életképes lehet.

Mitschek leszögezte azt is, a BOTAS török állami földgáztársaság továbbra is elkötelezett tagja a konzorciumnak, függetlenül attól, hogy a rövidebb Nabucco nem halad át az országon. A német RWE szintén tag, noha németországi szakasza sincs a vezetéknek – tette hozzá.

A bécsi székhelyű konzorcium májusban nyújtott be módosított ajánlatot Nabucco West néven. Ez az eredetileg tervezett 3.900 helyett 1.300 kilométer hosszú lenne, legnagyobb kapacitása 31 milliárd helyett 20-23 milliárd köbméter lehet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.