Türkmén gáz a Nabucconak

A Nabucco vezetéktársaság egyik tagja, a német RWE energiakonszern olaj- és gázmező fejlesztésére írt alá megállapodást Türkmenisztánnal. Az ügylet értékét és a lehetséges kitermelési mennyiséget nem hozták nyilvánosságra.

Az RWE a megállapodás értelmében hat évre feltárási koncessziót kap Türkmenisztán Kaszpi-tengeri talapzatának 23. blokkjában, közölte a türkmén kormány pénteken. A engedély mintegy 940 négyzetkilométernyi területetre szól a tengeri partvonal mentén. Ha az RWE talál olajat vagy gázt a blokkban, akkor 25 éves kitermelési koncessziót kap.

Türkmenisztán egy hete jelentette be, hogy kész gázt elkülöníteni a Nabucco-gázvezeték számára. Az államfő szavai szerint Türkmenisztán rendelkezik még értékesíthető gázkészletekkel, és azt kész a határon kívüli fogyasztókhoz irányítani. - Ez érinti a Nabuccót is - mondta akkor.

A türkmén elnök kijelentésének az ad nyomatékot, hogy az EU eddig nem ért el konkrét eredményt a türkmenisztáni gáz megszerzésével kapcsolatban. Az EU az Oroszországot elkerülő Nabucco vezeték egyik fő nyersanyagbázisává szeretné megtenni Türkmenisztánt. Június elején Brüsszelben folytak ugyan magas szintű tárgyalások, de az EU feltételként támasztotta a gázból származó bevételek költségvetési újraelosztásának átláthatóságát, Asgabat számára azonban ez - az akkori jelek szerint - elfogadhatatlannak bizonyult.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.