Állásból egyre kevesebb van, álláskeresőből egyre több

Januárban még rosszabb lett a munkaügyi helyzet, az idei első hónapban 648 ezren kerestek munkát, miközben üres állásból mindössze 47 ezret tartott nyilván a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat.

A tavaly november-decemberi romlás után 2013. januárban még rosszabb lett a munkaügyi helyzet: a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss adatai szerint az előző havi 6,2 százalék után újabb 13,9 százalékkal (79 ezerrel), 648 ezerre nőtt a regisztrált álláskeresők létszáma. A Napi Gazdaság szerint ez megegyezik az egy évvel korábbival.

Mérséklődött a szabad álláshelyek száma, az év első hónapjában háromezer cég csupán 20,5 ezer fős új munkaerőigényt jelentett be, ebből 13,5 ezer támogatott munkaerőigény volt. Az ominózus időszakban 47,4 ezer üres állás volt közvetíthető, ezek közül január 20-án 21,2 ezer volt betöltetlen.

Nőtt a csoportos létszámleépítés keretében elküldeni szándékozottak száma, most összesen 1500 ember elbocsátását jelezték a cégek az előző havi 1200 fő után. A legtöbben továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keresnek munkát.

Tavaly decemberhez képest az álláskeresők létszáma kivétel nélkül minden megyében nőtt, a legnagyobb mértékben Békésben (28,8 százalék), legkevésbé Budapesten (5,1 százalék). A nyilvántartásba belépő álláskeresők száma 10,7 százalékkal, 117,5 ezerre csökkent tavaly januárhoz képest, decemberhez viszonyítva a szokásos szezonális hatások miatt ugrott meg a belépési forgalom.

Az első alkalommal megjelenő álláskeresők száma csökkent mindkét bázishoz képest – ami jó hír. A tartósan regisztrált álláskeresők száma most 10 százalékkal emelkedett, januári záró létszámuk 178 ezer fő volt, arányuk az álláskeresőkön belül 27,5 százalék − ez egy év alatt 6,5 százalékponttal lett magasabb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.