Tovább hitelezik az államot az MNB-alapítványok

A jegybanki alapítványok márciusban is leginkább magyar állampapírok tömeges felvásárlásával vélték kiteljesíteni mégoly nemes céljaikat. A teljes magyar államadósságnak már közel egy százaléka áll a Magyar Nemzeti Bank alapítványainál.

Közel negyvenmilliárd forint értékben vettek állampapírt márciusban az MNB alapítványai - idéz a friss MNB-statisztikákból a Világgazdaság. A jegybank fél tucat Pallas Athéné előnevű alapítványa az első negyedév végén közel kétszázmilliárd forinttal finanszírozta a magyar állami költségvetést.

A legtöbb, 46,5 milliárd értékű állampapírt pont az a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány birtokolta, amelynek kuratóriumi elnöke maga Matolcsy György (és amely alapítvány kuratóriuma a Népszabadság korábbi információi szerint kifejezetten Matolcsy Györgyöt és egy meg nem nevezett másik tagot bízott meg a befektetési döntések meghozatalával).

Korábban a PADA birtokolt mintegy 35 milliárd forint értékben külföldi állampapírokat is, de már túladott rajtuk. Eme ügyleteket többek között az állami MKB Bankon keresztül bonyolították. A kedvezményezett hitelintézet elnöke Balog Ádám, Matolcsy György korábbi helyettese, a PADA kuratóriumi tagja, a Pallas Athéné Domus Scientiae (PADS) kuratóriumi elnöke.

Az Európai Központi Bank legutóbbi kétéves jelentésében úgy értékelte, hogy az MNB-alapítványok állampapír-vásárlásaikkal megszeghetik az úgynevezett „monetáris finanszírozás tilalmát”. Ám a lap véleménye szerint ez csak az állampapírok kibocsátási pillanatára vonatkozik, a későbbi másodpiaci ügyletekre nem. Az alapítványoknál parkoló állampapírok kétharmada forintban, a többi euróban állt. A rövid és hosszú lejáratú állományok, illetve azok pénznemének aránya nagyjából megfelel a 25,5 ezermilliárd forintra rúgó teljes magyar államadósság belső szerkezetének – állapítják meg.

Matolcsy csak azért se tekinti közpénznek

Saját alapítványait a jegybank a „háztartásokat segítő nonprofit intézmények” közé sorolja. Egy 2015. decemberi MNB-rendelet melléklete azokat a szakszervezeteket, munkavállalói érdekképviseleti szervezeteket, politikai pártokat, egyházakat, egyházi intézményeket, egyesületeket és alapítványokat sorolja ide, amelyek „a háztartásoktól kapják forrásaikat, vagy nincsenek az állam vagy a gazdálkodó szervezetek irányítása alatt”. Márpedig az MNB-alapítványok forrásaikat a jegybanktól kapják, kuratóriumukban számos jegybanki vezető ül – mások mellett maga Matolcsy György jegybankelnök is –, vagyonuk a Kúria és az Alkotmánybíróság egyértelmű állásfoglalása szerint nem magánszemélyektől származik: az márpedig közpénz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.