Történelmi veszteség az OTP-nél

Az OTP az idei második negyedévet 153 milliárd forint veszteséggel zárta, szemben az egy évvel korábbi 40 milliárdos adózás utáni nyereséggel – derült ki a bankcsoport pénteken publikált gyorsjelentéséből. A legnagyobb magyarországi pénzintézet eredményét elsősorban az árfolyamréshez és az egyoldalú szerződésmódosításokhoz kapcsolódó várható veszteségekre képzett tartalék rontotta le.

A Magyar Nemzeti Bank korábban közölt számítási metódusa alapján az OTP úgy kalkulál, hogy az árfolyamrés – a Kúria által tisztességtelennek talált – alkalmazása után 41,3 milliárd forint járhat vissza ügyfeleinek, míg a kamatok egyoldalú emelésével összefüggésben 177 milliárdot tett félre a bank a potenciális veszteségekre. (Utóbbi még változhat, mivel az OTP a bíróságon igyekszik majd bizonyítani, hogy tisztességesen járt el.) Ez a két tétel az adózás utáni eredményt összesen 176 milliárd forinttal csökkentette.

A hitelezéshez kapcsolódó említett veszteségek mellett az orosz-ukrán konfliktus is komolyan nyomott hagyott az OTP eredményén. Az ukrán leánybankhoz kötődő leírások az adózás utáni veszteséget 11,6 milliárddal növelték, míg a krimi kitettségre képzett céltartalék 8,2 milliárd forinttal rontotta a mutatót.

A jelenlegi helyzetben folytatódott az értékesítési hálózat visszavágása: a Krímben nyolc fiókot májusban végleg bezárt az OTP, míg a kelet-ukrajnai harcok miatt Donyeck és Luganszk megyékben pedig további 13 fiók működését kellett ideiglenesen felfüggeszteni. Ezzel egyidejűleg az értékesítő ügynökök száma is jelentősen csökkent, a saját és a szerződéses állományt mintegy 1700 fővel kellett karcsúsítani.

Nagyot romlott tavaly óta az orosz és az ukrán érdekeltségek eredményessége is: előbbi az egy évvel korábbi 2,6 milliárd forint nyereséggel szemben – egyedi tételek nélkül – most 2,2 milliárdos veszteséggel zárta a negyedévet, utóbbinál a 0,2 milliárdos adózott profitból egy év alatt 3,7 milliárd forintos mínusz lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.