Tényleg az MFB veszi meg a stratégiai gáztárolót

Tényleg az állami MFB veszi meg a Moltól a stratégiai földgáztároló többségét. A vételárról nem tesznek említést, de ha az valóban – a mostani közleménnyel megerősített – korábbi értesülésünk szerinti mintegy 140 milliárd forint, akkor drágábban vettünk tárolót a Moltól, mint az E.ON-tól.

A Mol tegnap – korábbi információinknak megfelelően – megállapodást írt alá az állami MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel, illetve a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetséggel (MSZKSZ) a stratégiai, illetve kereskedelmi célú földgáztárolást végző MMBF Zrt. többségi tulajdonrészének értékesítéséről – közölte a Mol és az MFB.

Az MMBF üzemelteti az Algyőn 2009‐ben létesült 1,9 milliárd köbméter kapacitású gáztárolót, amely Magyarország biztonsági gázkészletén felül kereskedelmi célú készleteket is tárol. A biztonsági készlet maximális mértéke 1,2 milliárd köbméter, alsó határa 600 millió köbméter. Jelenleg valamivel több mint 800 millió köbméter a tárolóban stratégiaiként nyilvántartott gázmennyiség. A szerződés értelmében a magyar állam közvetve, az MFB-n keresztül 51 százaléknyi részesedést szerez az MMBF Zrt.‐ben a Moltól. A fennmaradó 21,46 százaléknyi Mol-részesedést pedig az eddig az MMBF 28 százalékát birtokló MSZKSZ vásárolja meg.

Ez év márciusában a Mol MMBF-tulajdonrészének értékesítéséről aláírt szándéknyilatkozatnak megfelelően az értékesítési ár alapját független könyvvizsgálók bevonásával történt vagyonértékelés képezi. Az értékesítés a Mol és az MMBF közötti hitelek teljes rendezésével együtt történik. A tranzakció teljes mértékben készpénzalapú. A tranzakció zárása az év végéig várható. A vételárat – így az állami MFB által kifizetendő összeget – a közlemény nem tartalmazza. Korábbi információink szerint az körülbelül 140 milliárd forint. Ezen belül az MFB százmilliárd forintnál is többet fizethet.

A megállapodás illeszkedik a Mol profiltisztítási stratégiájába, amely szerint a csoport fő üzleti tevékenységeire kíván összpontosítani – rögzíti a közlemény. A Mol az ügyletből befolyó összeget a fő tevékenységi körébe tartozó területeken magas megtérülésű beruházásokra fordítja – rögzítik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.