Távozni akar a Vodafone Magyarországról

Kérdés, lesz-e olyan vevő, aki elég pénzt fizet a magyar cégért. Ha nem, akkor tulajdonképpen szívesen maradnak is.

A Vodafone távozási szándékát jelentette be Vittorio Colao, a Vodafone Global vezérigazgatója tegnap Barcelonában a Morgan Stanley média és telekom befektetői konferenciáján. - A magyar, az osztrák és az ausztrál leányvállalataink eladására nyitottak vagyunk, ha van érdeklődő - mondta kérdésre válaszolva Colao, a  szavaiból pedig kiderült az is, hogy az említett leányokat nem tekintik a globális üzlet lényeges részeinek.

A vezérigazgató elmondta: folyamatosan nézegetik a lehetőségeiket, de ha nem lesz olyan vevő, aki hajlandó megadni a Vodafone által kért összeget, akkor eladják a cég üzemméretében szokatlanul kicsinek számító cégeket - így a magyart - de, áron alul nem válnak meg a szolgáltatóktól. Ha kell, akkor maradnak. Ez a nyilatkozat üzenet lehet a befektetőknek, de lehet már a folyamatban lévő tárgyalások befolyásolásának egyik eszköze is. 

A vállalat csütörtök délelőtt cáfolta az eladásról szóló információkat. 

A Vodafone egyébként a világ második legnagyobb mobilcége a China Mobile után. A cég vezetése új szerkezetűre alakítaná azt át, amely a mobil mellett nyújt vezetékes szolgáltatásokat is, még teljes körűbben kiszolgálva az ügyfeleket. A vezér szerint gondolkodnak tartalom előállító cégek megvásárlásában is, de ahogy az eladásnál, ezen a téren is a jó ár-érték arányt veszik figyelembe, fölöslegesen nem vásárolnak drága, meg nem térülő beruházásokat. 

A Vodafone hazai piacról való kivonulása nem először kerül szóba pletykaszinten. 2013 tavaszán a HVG értesülése szerint 200 millió eurós vételárról tárgyalt a kormány és a cég. Ezt követően pár hónappal Vittorio Colao Magyarországon járt és találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is, de a tárgyalásokról nem számolt be sem a kormányzat, sem a cég. A cég értékét ugyanakkor a szakértők sokkal többre becsülik, hiszen a cég közelmúltbéli beruházásai is jelentősen meghaladják ezt az értéket. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.