Cáfol a Vodafone: eszük ágában sincs kivonulni!

A Vodafone szerint a vezérük általános elvekről beszélt, s nem a konkrét érdekeltségek eladásáról nyilvánított véleményt.

Vodafone Group nem tervezi a magyarországi érdekeltség eladását - közölte a cég lapunk megkeresésére annak kapcsán, hogy ma reggel a Reuters egy konferencián elhangzottakra hivatkozva azt írta: az ausztrál, a cseh és a magyar érdekeltségét is eladná, ha lenne olyan érdeklődő, amely kifizetné a megfelelő árat.

A cég közölte, a félreértés abból adódik, hogy szerdán egy befektetői konferencián a Vodafone Group vezérigazgatójának, Vittorio Colaónak feltettek egy kérdést, ami arra vonatkozott, hogy a cég eladná-e egyes (említett) érdekeltségeit. Colao a kérdésre válaszolva mindössze annyit mondott: a Vodafone általános elvként vallja, hogy a részvényesei érdekében mindig nyitott a portfóliója esetleges módosítására.

– A vezérigazgató általánosságban nyilatkozott, és semmilyen módon nem állt szándékában azt sugallni, hogy a Vodafone csoportnak ilyen jellegű konkrét tervei lennének bármelyik helyi piacára vonatkozóan – közölte a vállalat kommunikációs osztálya.

A vezérigazgató a Reuters beszámolója szerint azt mondta: folyamatosan nézegetik a lehetőségeiket, de ha nem lesz olyan vevő, aki hajlandó megadni a Vodafone által kért összeget, akkor eladják a cég üzemméretében szokatlanul kicsinek számító cégeket - így a magyart -, de áron alul nem válnak meg a szolgáltatóktól. Ha kell, akkor maradnak. Ez a nyilatkozat üzenet lehet a befektetőknek, de lehet már a folyamatban lévő tárgyalások befolyásolásának egyik eszköze is.

A Vodafone egyébként a világ második legnagyobb mobilcége a China Mobile után. A cég vezetése új szerkezetűre alakítaná azt át, amely a mobil mellett nyújt vezetékes szolgáltatásokat is, még teljes körűbben kiszolgálva az ügyfeleket. A vezér szerint gondolkodnak tartalom előállító cégek megvásárlásában is, de ahogy az eladásnál, ezen a téren is a jó ár-érték arányt veszik figyelembe, fölöslegesen nem vásárolnak drága, meg nem térülő beruházásokat.

A Vodafone hazai piacról való kivonulása nem először kerül szóba pletykaszinten. 2013 tavaszán a HVG értesülése szerint 200 millió eurós vételárról tárgyalt a kormány és a cég. Ezt követően pár hónappal Vittorio Colao Magyarországon járt, és találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is, de a tárgyalásokról nem számolt be sem a kormányzat, sem a cég. A cég értékét ugyanakkor a szakértők sokkal többre becsülik, hiszen a cég közelmúltbéli beruházásai is jelentősen meghaladják ezt az értéket.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.