Tápszergyárat kap Bicske

Több mint tízmilliárd forintból létesít többfunkciós tápszergyárat, mikrobiológiai labort és csomagoló üzemet a Fejér megyei Bicskén A Q Pharma Kft.

A pénteki helyszínbejáráson Tóbi Csaba, a Q Pharma Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az anyacég és a kifejezetten a bicskei beruházásra létrehozott projektcég, a Q Pharma Nutrition Kft. is százszázalékos magyar tulajdonban van. A beruházáshoz az önerőn felül uniós pályázati forrásokat is igénybe kívánnak venni.

Közölte, hogy az épület összesen több mint 12 ezer négyzetméteres lesz. A gyárban mintegy kétszáz főt foglalkoztatnak majd, a beszállítóknál pedig további 400-600 munkahely jöhet létre.

Az ügyvezető igazgató jelezte, hogy a munkavállalók közül 120-130 fő nem magasan kvalifikált (targoncakezelő, takarító, sofőr, betanított munkás, biztonsági őr) lesz, ugyanakkor mérnököket, laborasszisztenseket, vegyészeket és gyógyszerészeket is alkalmaznak majd.

Tóbi Csaba céljuknak nevezte, hogy magyar alapanyagból, magyar szaktudás segítségével exportképes termékeket állítsanak elő. A tápszergyárban csecsemő tápszert, speciális szondatápszert, valamint allergiában és krónikus betegségben szenvedő gyerekek és felnőttek számára különleges tápszert gyártanak majd. Utóbbihoz Európában vélhetően egyedülálló technológiát kívánnak használni, amelyen egy éve dolgoznak a Budapesti Corvinus Egyetem kutatóival közösen. Hozzátette: a gyártás felfutását követően a tápszergyárnak napi 150 ezer liter tejre lesz szüksége.

A tervek engedélyeztetés alatt vannak, várhatóan nyár elején kezdődik meg az építkezés. Először, 2015 végén a labor és a logisztikai üzem készül el, a tápszergyár 2016 végén. Megvalósítása a nagyon komoly engedélyezési eljárás miatt több időt vesz igénybe.

Tessely Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester, országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy egyéves előkészítő tárgyalásokat követően végül a vállalkozás Bicskét választotta új gyára helyszínéül, így mintegy kétszáz bicskei és környékbeli családnak biztosítanak megélhetést. Közölte: a Q Pharma Kft. döntése is megerősíti a képviselő-testület azon szándékát, hogy a munkahelyteremtő beruházásokat minden lehetséges eszközzel segíteni kell.

Szerinte a cég bicskei elköteleződését jelzi, hogy már most, az építkezés megkezdése előtt a szomszédos területeket is meg kívánják vásárolni.

Reményét fejezte ki, hogy a cég működése révén jelentős iparűzési adóbevételre tehet szert a város, ami a szolgáltatások minőségének emelkedését hozhatja Bicskén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.