Talán idén nőnek a reálbérek, de a válság előtti szintet így sem érik el

Ha a tervezett alacsony infláció megmarad, 2013 után az idén is bruttó reálbér-növekedés várható, de a bérek reálértéke ezzel együtt sem éri el a 2008-as szintet - derül ki a Hay Group felméréséből.

A Hay Group decemberi felmérése szerint a magyarországi vállalatok átlagosan 2,6 százalékos béremelést terveznek az idén, ami a Magyar Nemzeti Bank által tervezett 1,3 százalékos inflációval számolva jelentős bruttó reálbér-növekedést jelent. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, az idei már a második egymást követő év lenne, amikor a bruttó bérek többet érnek, mint egy évvel korábban - közölte a nemzetközi menedzsment tanácsadó cég. Hozzátették ugyanakkor, hogy az idei pozitív kilátások is csak az alacsony inflációs terv megvalósulása esetén válhatnak valóra.

A tervek szerint a cégek 22 százaléka fagyasztja be a béreket 2014-ben. Az előző évhez képest ez enyhe növekedést jelent, tavaly ilyenkor a vállalatok 20,8 százaléka nem tervezett béremelést. A Hay Group felmérésében részt vevő vállalatok 22 százaléka tervez létszámbővítést, átlagosan 9 százalékkal növelve munkavállalói számát. Ugyanakkor a vállalatok 10 százaléka létszámcsökkentést tervez, a leépítés náluk átlagosan 11 százalék körül fog alakulni.

Ha az utóbbi hónapokban mért rendkívül alacsony infláció továbbra is megmarad, akkor olyan jelentéktelenek lesznek a béremelések, hogy a reálbér-növekedés ellenére a fizetések vásárlóereje nem fog jelentősen megváltozni. Ilyen környezetben csak egy hirtelen lendületes gazdasági növekedés hozhatna fordulatot - idézi a közlemény Jakabos Tündét, a Hay Group regionális vezetőjét. A jelenlegi stagnáló állapot csak látszólag jó a vállalatoknak, ugyanis ilyen helyzetben nehéz a munkavállalókat motiválni. Az elkövetkező időszakban a cégek kénytelenek lesznek egyre inkább feltárni azokat a béren kívüli tényezőket, amelyek dolgozóikat az átlagos munkavégzést meghaladó teljesítményre és elköteleződésre ösztönzik - hangsúlyozza a tanácsadó cég.

A Hay Group adatbázisából kiderül, hogy a leginkább a pénzügyi vállalatok, bankok, biztosítók, alapkezelők lesznek mértéktartóak, míg a legnagyvonalúbban a vegyipari cégek bánnak majd dolgozóikkal. Az évek óta az átlagosnál alacsonyabb fizetéseket adó ipari vállalatoknál megkezdődik a felzárkózás, az idei emelések jelentősen magasabbak lesznek az országos átlagnál.

A bónuszok tekintetében nincs igazi változás az előző évhez képest. A vállalatok 84 százaléka tervez bónuszkifizetést a 2013-as év teljesítménye alapján, ugyanakkor csak a cégek 67 százaléka fizeti ki a teljes tervezett bónuszösszeget. A közleményben rámutatnak arra is: a kedvező inflációs várakozások valóra válása esetén is 2014 végén a bruttó bérek reálértéke csupán a 97,3 százalékát éri el a 2008-as fizetésekének. A mélypont 2012-ben volt, akkor 94,8 százalék volt ez az érték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.