Szocialista agrárlobbi 35 ezer hektáron?

A Magosz szerint az állami földek átjátszásával akarja a kormányhoz közelálló agrárvállalkozókat versenyelőnyhöz juttatni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. Utóbbi szerint minden törvényesen zajlik, és a magyar gazdák érdekét szolgálják.

Budai Gyula a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének igazgatója pénteki sajtótájékoztatóján kifogásolta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő gyakorlatát, miszerint a közel 150 ezer hektáros állami tulajdonú stratégiai földterületből 35 ezer hektár jó minőségű földterületeket írt ki - ismételten - haszonbérleti pályázatra.

Kinek arat a kombájn?
Nagyatád, 2009. szeptember 28. Kukoricát ürít egy kombájn a Somogy megyei Nagyatád közelében. MTI Fotó: Varga György

A haszonbérletre kiírt földterületeken 2015-2016-ig érvényes szerződés szerint folyik a gazdálkodás, így teljesen értelmetlen és indokolatlan lenne a pályáztatás ezekre a földterületekre. Úgy véli, hogy az ügy hátterében a jelenlegi kormányhoz kötődő szocialista agrárlobbi, a klientúra bebetonozása áll.

Budai utalt arra, hogy a jelenlegi földtörvény 20 évre biztosít lehetőséget az állami földek bérbeadására. Sérelmezte továbbá, hogy a vagyonkezelő olyan, 1000-5000 hektár közötti pályázati egységeket hozott létre, amelyre a helyben lakó, életvitelszerűen gazdálkodó termelők nem tudnak pályázni.

A pályázatok során a díjak megállapításával a helyben lakó gazdákat kizárják a pályázati lehetőségektől - állítja. Példákat is hozott a szerencsi, köcselyi, tedeji, enyingi nagygazdaságok környezetéből.

Ezt a pályáztatási gyakorlatot ellentétesnek gondolja az agrártárca által meghirdetett földbirtokpolitikai és az uniós irányelvekkel, valamint támogatási rendeletekkel, ezért Budai felszólítja az MNV Zrt. jelenlegi vezérigazgatóját és a pénzügyminisztert, hogy azonnal állítsák le a stratégiai jellegű állami földek privatizációját.

Ettől függetlenül jövő héten a Gazdasági Versenyhivatalhoz, illetve a brüsszeli versenyjogi bizottsághoz fordul a magyarországi és az európai uniós versenyjog megsértése miatt.

Benedek Fülöp, az MNV vezérigazgató-helyettese a napokban a parlament költségvetési bizottsága előtt számolt be a pályáztatási gyakorlatról.

Ott elmondta, hogy erre azért került - Budai által most kifogásol módon - sor, mert a húsz éve kötött, mostanában lejáró haszonbérleti szerződések előhaszonbérleti szerződéseket is biztosítottak a földhasználóknak.

Közel 1100 uniós támogatási pályázat kedvezményezettjének korábban kötött haszonbérleti szerződése az elkövetkező években lejár, ugyanakkor a támogatáshoz jutás kritériuma, illetőleg a beruházás saját erős finanszírozásához felvett hitelek futamideje 5-8 év. Ezért van szükség a haszonbérlet - a jogszabályok által lehetővé tett - 20 éves meghosszabbítására, újra kötésére.

A vezérigazgató helyettes elmondta azt is, hogy a tavaly december óta folyó, mintegy 40 ezer hektárt érintő haszonbérlet szerződéskötés eredményeként a terület felét kisebb, 300 hektár alatt gazdálkodók használhatják. Elhangzott az is: az állami földek védelmét szolgálja az is, hogy húsz évig továbbra is magyar gazdálkodók használhatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.