Hat éve nem látott olcsóság a benzinkutakon

Szerdától 5 forinttal csökken a benzin és héttel a gázolaj ára. Immáron a dízel átlagára is 300 forint alá csökken. Utoljára a Fidesz kormányra kerülése előtt volt ilyen olcsó az üzemanyag.

Szerdától 5 forinttal csökken a benzin és héttel a gázolaj ára - tudtuk meg. Ennek megfelelően a benzinért számításunk szerint 314, a gázolajért pedig 299 forintot kérhetnek a kutaknál átlagosan. A jelentős helyi árszórás folytán lapunk már egy hónapja is fotózott olyan kutat, ahol 300 forintnál olcsóbban mérték a gázolajat. Immáron azonban a termék átlagára is a lélektani 300 forint alá esett. Adataink tanúsága szerint a lépéssel a benzin és a gázolaj ára is hat éve nem látott mélypontra került: utoljára 2010 elején látott ilyen átlagárakat az egyszeri honi úrvezető.

A lépésre a nemzetközi olajárak folytatódó összeomlása adott lehetőséget. Mint arra a GKI Energiakutató felhívta a figyelmet, a nyersolaj a múlt héten 17, a benzin 9, a gázolaj pedig 10 százalékkal olcsóbb lett a nemzetközi tőzsdéken. Ezt a hatást most a forint dollárhoz viszonyított minimális gyengülése se tompította jelentősen. Az irányadó Brent-nyersolajár azóta még tovább esett, bár a hordónkénti 28 dolláros szintről visszapattanni látszik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.