Tankolás: vissza a jövőbe!

Még ritka, mint a fehér holló, de immár nem egy kúton találkozni 300 forint alatti üzemanyagárakkal. Lapunk Budapesten dokumentált már 2-essel kezdődő dízeltarifát, s munkatársaink útra keltek a hasonló szintű benzinár megörökítése érdekében is.

Mindenesetre annyi tény, hogy utoljára 2010 ­augusztusában, öt és egynegyed éve volt ennél olcsóbb a dízel. Noha a hétéves mélyponton járó nemzetközi nyersolajár tovább ­esik, a GKI Energiakutató várakozásai szerint karácsonykor legfeljebb a gázolaj ára csökkenhet néhány forinttal. A benzintarifa a héten várhatóan nem változik, a gázolajnál viszont beleférhet egy 2-3 forintos csökkenés – véli a nemzetközi piaci folyamatok alapján az intézet. Így a benzin átlagára literenként 328-330, a gázolajé 314-316 forint körül alakulhat. Azt, hogy a gázolaj mellett a jóval magasabb átlagárú benzin is benézhet már egyes töltőállomásokon a 300 forintos lélektani szint alá, az magyarázza, hogy a 95-ös esetében nagyobb különbségekkel árazhatnak a láncok.

Az ártábla egy pesti kútnál vasárnap: egyre szebb a kép
Az ártábla egy pesti kútnál vasárnap: egyre szebb a kép
Földi Imre / Népszabadság

A december 14–18-i héten a nálunk irányadó Brent kőolaj hordónkénti ára 36–38 dollár között változva több mint egydolláros, 3 százalékos csökkenést mutatott. Legutóbb 2008-ban állt ilyen alacsony szinten az ár. A heti fejleményeket a túlkínálattal és továbbra is a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) értekezletének döntésével magyarázzák a szakértők. Az amerikai kőolajfúrások száma ugyan ezúttal nőtt, de elemzők ennek nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget. A dollár kissé erősödött.

A Reuters adatai szerint a benzin a nálunk irányadó mediterrán piacon 0,3 százalékkal lett olcsóbb, a gázolaj 7,7 százalékkal került kevesebbe. Az észak-európai piacon a benzin kissé még drágult is. A két termék áralakulása ezúttal nem követte a nyersolajét. Az európai gyártású benzin iránti kereslet továbbra is erős, de nem az amerikai, hanem inkább az ázsiai, közel-keleti és a nyugat-afrikai igények miatt. A finomítók a benzin jövőbeni árának alakulása miatt már nyári minőségű benzint készleteznek. A vegyipari alapanyagok szintén kapósak. A kikötői benzin- és dízelkészlet az ­európai dízelkínálathoz hasonlóan bőséges. Több dízellel megrakott tankhajó vár a nyugati kikötők előtt, néhányukat átirányították az USA keleti partjai felé.

A 290 körül álló dollár fél százalékkal erősödött a forinthoz képest, de ez alig gyengíti az árcsökkentő nyomást. Az elmúlt egy év során a benzin ára 5, a gázolajé 12 százalékkal mérséklődött. A havi átlagkeresetből most 9 százalékkal több benzint és 18 százalékkal több gázolajat vásárolhatunk, mint egy éve – írja a GKI Energiakutató.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.